Na střechu, "za auto" nebo do kufru?

12. červen 2008 13:10

Čtyři kola nebo dvě? Kdo se autem přesouvá na místo, kde přesedne na jízdní kolo, musel už řešit způsob, jak kolo autem odvézt. A protože léto je pro toto přesedání jako stvořené, tak jsme se vás právě na převoz kol autem ptali. Podle výsledků naší týdenní ankety je zřejmé, že stále je nejčastější využití střešních nosičů - 52 procent hlasujících. Jen 10 procent motoristů má zadní nosič kol a zbývajících 38 procent hlasujících dá kolo dovnitř vozu. A to je podle nás docela překvapivý výsledek.

Převážet kola uvnitř vozu totiž předpokládá dostatek prostoru, který se většinou vytváří sklopením zadních sedadel, což není příliš vhodná varianta pro rodiny. I pro tyto případy ale existují vnitřní nosiče, které jsou většinou určeny pro konkrétní značku auta.

"Nosiče kol se také dělají do vnitřního prostoru vozu a jsou až pro dvě kola. Namontovat se ale dají teprve po sklopení zadních sedadel, takže omezí prostor pro posádku v autě," přibližuje prodejce Josef Kellner z Neumaxu, který potvrzuje výsledky naší ankety - největší zájem je o střešní nosiče. A těch je na trhu opravdu velký výběr: "Ceny nosičů se liší kvalitou, náročností montáže a také možností uzamknout buď samotný nosič, nebo i samotné kolo."

A ta se může pohybovat od 350 až do 4000 korun. Kromě rozdílné kvality je také důležité všímat si rychlosti, na kterou je nosič stavěn. Některé totiž mají omezení jen na 70 kilometrů v hodině, a to se potom na dálnici jede dost špatně.

"V každém návodu je napsané, do jaké rychlosti je nosič kol homologován, do jaké rychlosti má atestaci."

Při výběru střešního nosiče je dále nutné vědět, jaké kolo na něm chci převážet, protože jsou stavěny na různou šířku kol.

"Pokud použijete nosič za 350 korun, který je tvarovaný na kulatý rám kola, například Favorit, a upevníte do něj horské kolo se širším rámem, tak nebude stabilní."

Kdo vozí kola na střeše auta, pak si musí pořídit příčník, na který jednotlivé nosiče kol upevní. Celkové náklady pro čtyřčlennou rodinu se tak mohou vyšplhat až na úroveň ceny zadního nosiče na tažné zařízení, které je ale pohodlnější.

"V jedné operaci můžete nandat nosič až na čtyři kola. Jejich cena se pohybuje od 7000 do 18 000 korun."

Tento typ nosiče se dá připevnit také přímo na páté dveře, které však musejí splňovat určité podmínky - především nosnost.

"Upevňují se za horní lem pátých dveří, kde musí být kovová konstrukce, nesmí to být plastové křídlo, a za spodní část dveří. I tyto nosiče se vyrábějí až pro čtyři kola. Jedinou nevýhodou je, že s namontovaným nosičem nejdou otevřít páté dveře. Nejen že by se mohly zohýbat horní panty dveří, ani plynové vzpěry by váhu kol neudržely."

A jen pro uklidnění řidičů jedoucích za auty s koly na zadních dveřích. Pokud jsou správně uchyceny, pak nemohou spadnout.

autor: evk
Spustit audio