Na světelnou mlhu vezměte brusku

16. srpen 2011 13:01

Stáří našeho vozového parku je bohužel značné a zřejmě se to asi dlouho nezmění. Souvisí s tím pochopitelně i údržba, na které většina šetří. Nutí je k tomu neradostná finanční situace. A tak se u nás mohou například prodávat pasty na broušení čelního skla.

Pokud máte slušný příjem a dobrý vůz, není tohle zrovna příspěvek pro vás, ledaže byste chtěli trochu vylepšit čelní sklo na svém veteránu – pokud je tedy původní a pokud s veteránem jezdíte i v noci. Brusná pasta na skla totiž pomáhá odstranit takzvanou světelnou mlhu, která trápí řidiče starých aut ve chvíli, kdy se proti nim v noci vynoří osvětlený vůz. Rázem je sklo často na dlouhé okamžiky velmi špatně průhledné – to jak se ve škrábancích láme světlo z reflektorů protijedoucího vozu.

Proti tomu pomůže brusná pasta, která je na malé škrábance vhodná. „Šmouhy vám udělají například stěrače. Sklo je principiálně tvrdší než kov, proto se stěrač může jemně zadřít do skla a vytvořit tam bílou šmouhu. Tento typ poškrábání nebo jemné poškrábání z provozu, které lze vidět v protisvětle, se pomocí pasty dá odstranit,“ říká Jiří Dostál z firmy Netpraha.

Samotné broušení je snadné, chce to jen trpělivost. „Odstranění škrábance ze skla spočívá v tom principu, že odstraníte mikrovrstvu skla spolu se škrábancem – je to kotouček, na kterém je nanesena speciální diamantová pasta, tedy mikročástice diamantového prachu, který je tvrdší než sklo, ale zároveň pouhým okem není vidět jemné stopy po broušení.“

Ideální je k práci elektrická leštička, ale vynalézavý kutil ji v garážových podmínkách hravě nahradí vrtačkou. „Brusná pasta se vytváří pod vodou a proces trvá řádově minuty až desítky minut. Brusný kotouček je možné uchytit rychloupínacím systémem zipu na elektrický přístroj, nejlépe kmitavou brusku, a tím čas zkrátit,“ říká Jiří Dostál.

Pokud se dáte do broušení skla, myslete na to, že je třeba brousit rovnoměrně, jinak si vybrousíte čočku. Broušení také sklo zahřívá, takže si dávejte pozor na to, aby vám neprasklo. Náklady na celou leštící operaci jsou zhruba 80 korun za brusnou pastu a 400 korun za speciální kotouček, na který se pasta nanáší. Tuto službu nabízejí i některé autoservisy, účtují si za ni zhruba 2 až 2,5 tisíce korun.

autor: pek
Spustit audio