Na únavu funguje jediné, spánek

25. červen 2012 13:00

Sedět celý den u počítače nebo posekat odpoledne před cestou zahradu může někomu připadat jako nenáročná činnost nebo dokonce relaxace. Unaví nás však i obyčejné opalování se u vody.

Problém je, že naše tělo a mozek prostě v noci pracují jinak a vyžadují odpočinek. „Objem výkonu práce je větší, než je fyziologicky únosné. Organismus se proto dožaduje odpočinku, a jestliže ho nezíská a je takto přepínán, nastane situace, kdy už dál prostě nemůže a k mikrospánku dojde. Organismus totiž pak už nevidí jiné řešení a nutně potřebuje odpočinek,“ popisuje Tamara Starnovská z pražské Thomayerovy nemocnice.

To dobře vědí i řidiči, kteří mají na svém kontě tolik nočních cest, že si to ani neumíme představit. Mimo jiné i Jiří Plosza, který má na svém kontě přes dva milióny kilometrů bez nehod.

„V první řadě by se na to měli vyspat, také by neměli vyrážet na noc a jet na jeden zátah. To se nedá vyřešit. Na mě únava působí nejvíc od čtyř do šesti hodin ráno. Když cítím, že na mě přichází, přece jen to po letech už poznám, tak raději zastavím, dvě hodiny si zdřímnu a potom jedu dál,“ doporučuje řidič kamiónu.

Káva nebo energetický nápoj únavu jen oddálí

S únavou je to jako s bolestí nebo alkoholem. Málokdo pozná hranici, kdy je toho prostě příliš. „Člověk je do určité míry schopen ohodnotit svůj stav, ale pokud se hranice přesáhne, už je vlastně téměř pozdě,“ popisuje zkušenosti z výzkumu únavy řidičů Stanislav Novotný z ČVUT.

Mnozí se s únavou snaží bojovat pomocí kávy nebo energetických nápojů. Ty sice krátkodobě mohou pomoct, ale o to větší únava na nás potom padne. A čím víc těchto nápojů vypijeme, tím můžeme být nebezpečnější.

„Může to vést k prudkému bušení srdce, bolestem hlavy, člověk se může cítit podrážděný, začnou se mu třást ruce a celkově se může dostat až do stavu, ve kterém nebude schopen bezpečně řídit. Z původně dobrého záměru se naopak může dostat do stavu, kdy nebude schopen se soustředit na jízdu,“ varuje Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy.

Na únavu před a na dlouhé cestě tedy funguje jediné – spánek. I půl hodina kvalitního spánku dopřeje našemu organismu alespoň nějaký čas na regeneraci.

autor: pgj
Spustit audio