Na vjezdu do centra nesvítí každému zelená

14. červenec 2009 13:01

Možná to zní neuvěřitelně, ale v městských aglomeracích žijí asi tři čtvrtiny všech lidí. V centrech měst se kvůli smogu leckdy nedá ani dýchat, a proto se radní snaží omezit provoz. Někde zavedli mýtné, jinde mohou v určité dny do centra jen auta podle toho, zda mají lichou nebo sudou koncovku registrační značky. V Německu tento problém začali řešit takzvanými ekologickými plaketami. Případný výlet k našim západním sousedům by se nám tak mohl zkomplikovat.

Především města z bývalého západního Německa se rozhodla zamezit vjezdu do centra starším autům produkujícím příliš mnoho emisí. Zatím je těchto měst na čtyřicet. Proto bychom si na internetu měli zjistit, zda město, kam se chystáme, má tyto zóny zavedeny. Jestliže ano, pak musíme získat ekologickou plaketu.

„Známky lze získat velmi jednoduše na samotném německém trhu, každá stanice technické kontroly vám známku vydá na základě prostudování technického průkazu vašeho vozidla,“ vysvětluje Oleg Spružina z TÜV SÜD.

Pozor, normy, které auto splňuje, jsou uvedeny ve velkém technickém průkazu. Ten bychom tedy museli mít s sebou. Proto je jednodušší získat tuto známku už u několika společností působících u nás. Rozdíl je pouze v ceně. Pro někoho možná značný. V Německu 5 euro, u nás okolo 12 eur. Samotné známky mají barvy jako semafor v závislosti na normě, kterou auto plní: červená, žlutá a zelená. Čím lepší barva, tím se dostanete dál. Někdo však přesto bude mít smůlu.

„Jedná se o stará nákladní auta a autobusy – zdá se, že levným zájezdům do německých měst v těch nejstarších karosách je konec. Z tohoto pohledu je to nejohroženější kategorie, ale dá se říct, že auta vyrobená v posledních několika letech kritéria splňují.“

Ekologickou plaketu totiž musí mít nejen osobní, ale i nákladní auta a autobusy a nedodržení pravidel hry se prodraží. „Pokud nemáte štěstí, zaplatíte pokutu 40 euro a budete ze zóny vykázány.“

Jak víme, němečtí policisté jsou nekompromisní. Pokuta a vykázání se může týkat i auta, které by případně emisní limity bez problémů splnilo, ale samotnou kontrolou neprošlo a nemá známku vylepenu. Kdo nechce kupovat známku nebo platit pokutu, má jedinou možnost. „Nejjednodušší je zjistit si, zda město, do kterého chceme vyrazit, vyžaduje ekologické známky. Jestliže nechcete za známku platit, zaparkujte auto na okraji města a používejte místní dopravu, protože města si chrání především historická centra. Nestane se vám, že se nedostanete na okraj města například k metru nebo místní dopravě,“ říká Oleg Spružina.

„Nejjednodušší je zjistit si, zda město, do kterého chceme vyrazit, vyžaduje ekologické známky. Jestliže nechcete za známku platit, zaparkujte auto na okraji města a používejte místní dopravu, protože města si chrání především historická centra. Nestane se vám, že se nedostanete na okraj města například k metru nebo místní dopravě,“ říká Oleg Spružina.

Rozhodnutí je tedy jen na nás. V takovém případě bychom si ale měli také zjistit ceny městské hromadné dopravy v daném městě.

autor: evk
Spustit audio