Najdi koně ve výfuku

22. červenec 2008 13:00

Když ve dvacátých letech minulého století dostali z pětilitrového motoru výkon 14 koní, byl to úspěch a takové auto vyhrávalo jeden závod za druhým. Dnes má takový výkon kdejaká sekačka na trávu a stádo sta koní ukrývá pod kapotou nejedno průměrné auto. Přesto to některým nestačí a stále hledají cestičky, jak z motoru dostat co nejvíc. Nejčastějším způsobem je úprava programu řídící jednotky. Najdou se ale i tací, kteří se rozhodnou pro další úpravy, například výfukové soustavy. A právě na tento způsob zvyšování výkonu se teď zaměříme.

Žádné zázraky nečekejte. Jsou tací, kteří si myslí, že výkon dokáže zvýšit pouhá výměna koncovky výfuku. To jsou ale na omylu.

"Koncovka výkon motoru nezvýší, na to je potřeba celý sportovní tlumič, který je toho schopen. Výkon vzroste ale v řádu několika procent," konstatuje Martin Kuželík ze SPEI servisu.

Koncovka tedy možná přidá na vzhledu a upraví zvuk, ale pořádný rámus, jak se někteří domnívají, motoru na síle nepřidá. Pro výraznější navýšení výkonu by bylo potřeba nechat spočítat a vyrobit nové upravené výfukové svody.

"Tlaky z jednotlivých válců, vznikající po výbuchu, musí být při výstupu ze svodů všechny stejné. Dá se počítat s tím, že výfukové svody dokáží zvýšit výkon motoru až o osm procent," popisuje Radim Červený.

V takovém případě se ale nejedná o nijak levnou záležitost.

"Záleží na typu vozu, může se to pohybovat až v řádu několika desítek tisíc korun."

Najdou se tací, kteří se rozhodnou zvýšit výkon motoru mimo jiné vyjmutím katalyzátoru nebo odstraněním jeho vložky.

"Jde o případ, kdy se jedná o jednu lambda sondu před katalyzátorem. Když je motor řízen dvěma lambda sondami, je možné, že druhá sonda bude hlásit chybné údaje, což zapříčiní špatnou směs motoru."

V každém případě se ale jedná o takový zásah do konstrukce auta, že riskujeme daleko větší poškození a samozřejmě daleko dražší opravu. Jakoukoliv úpravu bychom tedy měli dělat s rozvahou a po poradě s odborníky. Jinak můžeme našemu autu více ublížit než ho vylepšit.

autor: pgj
Spustit audio