Naučte se řídit bezpečně, zadarmo

2. prosinec 2008 13:00

V autoškole se každý člověk naučí základy řízení - tedy ovládat vozidlo a osvojit si pravidla silničního provozu. Záleží ale pouze na něm, jestli bude tato pravidla dodržovat. Také je důležité, aby se naučil předvídat dění na silnicích, díky čemuž se může vyvarovat mnoha kritickým situacím. Přesto se do nich řidič může dostat, a to především na podzim a v zimě, kdy je mokrá vozovka pokryta listím anebo sněhem. A bohužel častokrát teprve tehdy přemýšlíme, co vlastně udělat. To už je ale pozdě. I zvládnutí krizové situace se dá naučit. O školách smyku anebo chcete-li kurzech bezpečné jízdy už každý z nás asi slyšel, a teď si je dokonce můžete vyzkoušet i zdarma.

A to na Autodromu v České Lípě, kde si díky programu Mogul Safety cup zhruba dvě tisícovky řidičů budou moci vyzkoušet kurz bezpečné jízdy.

"Je určen široké veřejnosti, zejména řidičům, kteří kurz ještě neabsolvovali nebo kteří nemají možnost si ho po finanční stránce dovolit," říká manažér projektu Pavel Dušánek.

Jedinou podmínkou pro účast v kurzu je mít řidičský průkaz a přijet vlastním autem, dopředu je ale nutné zarezervovat termín - na stránkách www.mogulsafetycup.cz. Bezplatné kurzy pro širokou veřejnost začnou poslední únorový víkend a budou pokračovat - vždy jeden víkend v měsíci - až do června příštího roku. Co všechno řidičům nabídnou?

"Kurz bude zjednodušený. Bude se skládat z 60minutové teorie a dále ze základních prvků bezpečné jízdy. Řidič si vyzkouší téměř vše, co klasický kurz bezpečné jízdy obsahuje. Pro něj to může být motivace jak pro absolvování plnohodnotného kurzu, tak pro uvědomění si vlastních řidičských chyb - ty většinou odhalí instruktoři."

Někomu může kurz bezpečné jízdy připadat zbytečný, a to nejen proto, že má pocit, že ho na silnici nic nemůže překvapit. Podle Jaroslava Pavelky z Policejního prezídia by ho ale většina řidičů potřebovala.

"Spousta řidičů, kteří se domnívají, že umí ovládat vozidlo, je po absolvování tohoto kurzu vyvedeno z omylu. Už samotný posez za volantem totiž nemusí být zcela správný, protože od něj se potom odvíjí dobrá ovladatelnost vozu."

Stejně tak Zuzana Ambrožová z Besipu je přesvědčena, že díky kurzům bezpečné jízdy má řidič šanci stát se dobrým a bezpečným řidičem.

"Myslím si, že každý řidič rád získá určitý bonus ke svým dovednostem, které nabyl po dobu řízení. Řidiči si v kurzu ověří své řidičské schopnosti i jízdní vlastnosti vozidla."

Mimochodem policisté, kteří nedávno dostali nové motorky a vozidla, jdou příkladem.

"Ano, součástí dodavatelské smlouvy je podmínka, že řada příslušníku bude proškolena po stránce ovládání a používání služebních vozidel."

V podvědomí řidičů je ale strach ze smyku a nepředvídatelné situace. Možná i kvůli tomu mají trochu odtažitý vztah i ke školám smyku. Ty se teď už raději nazývají kurzy bezpečné jízdy, protože to je jejich podstata. A bát se je opravdu zbytečné. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že když to na výcvikovém polygonu nevyjde, tak se vůbec nic nestane, narozdíl od reálné situace v provozu, kde opravný pokus není možný. A i proto by mohl být o bezplatné kurzy zájem.

autor: evk
Spustit audio