Nejhorší byl pátek 13.

16. únor 2009 13:01

Minulé úterý si ranní srážka dvou autobusů a kamiónu na jihu Peru vyžádala životy dvaceti lidí, dalších čtyřicet bylo zraněno. Přitom už v pondělí zahynulo dvanáct lidí a třicet devět bylo zraněno při havárii autobusu na jihu andské země. To nehody na našich silnicích v uplynulém týdnu dopadly mnohem méně tragicky. Dokonce nejlépe v letošním roce.

Policii jsme tentokrát přivolali během sedmi dnů k 1383 nehodám.

"Nehody minulého týdne nepřežilo deset lidí. V letošním roce je to zatím nejnižší počet a ve srovnáním s předchozím týdnem je dokonce o devět lidí nižší," konstatuje Josef Tesařík z Policejního prezídia.

Na tomto relativně nízkém čísle obětí dopravních nehod se největší měrou zasloužil pátek s datem 13.

"Nejvíce usmrcených osob jsme zaznamenali při pátečních nehodách, kdy zahynuli tři lidé. Při sobotních a úterních nehodách přišlo o život shodně dva lidé. Podle předběžných údajů se čtvrteční nehody obešly bez tragických obětí."

Je třeba ale zdůraznit, že tři mrtví jsou, bohužel, běžný denní průměr. Nejnebezpečněji bylo na silnicích východních Čech.

"Podle předběžných čísel bylo nejvíce usmrcených lidí při nehodách na území východočeského kraje. Celkem zde zahynuli tři lidé. Naopak ve středočeském a jihočeském kraji se nehody obešly bez obětí na životech."

Jako vždy nejčastěji umírali řidiči osobních aut.

"Z celkového počtu deseti usmrcených bylo sedm řidičů osobních automobilů, dva spolujezdci v OA a jeden chodec."

Od počátku roku zemřelo do nedělní půlnoci 106 lidí, což je o dva více než za stejné období před rokem. Může za to ale především tragický průběh ledna s 75 mrtvými.

"Od začátku února přišlo o život 31 lidí, což je o deset méně než v roce 2008," uvádí Josef Tesařík.

Ve středu měli práci také hasiči na Semilsku, kde v čerstvé sněhové nadílce uvízl kamión a hrozilo mu převrácení.

"Nahnutý kamion blokoval silnici a zasahující hasiči museli na místo nehody přivolat dva autojeřáby. Po téměř čtyřech hodinách náročného zásahu se hasičům podařilo kamion i s návěsem vrátit zpět na silnici. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění. Kamion nebyl vůbec poškozen, a tak mohl pokračovat v jízdě," popsala zásah hasička Ivana Svitáková.

Sníh a přecenění vlastních sil stálo také za nehodou, k níž, rovněž ve středu, přijela posádka záchranáře Bořka Bulíčka.

"Mladý řidič nezvládl řízení na sněhu a v zatáčce dostal smyk. Podle stop bylo evidentní, že stál na brzdě do té doby, než auto sjelo ze stráně. Pod strání se vozidlo zastavilo o stromy a bylo zcela zdemolované. Naštěstí byli oba pasažéři připoutáni, takže se havárie obešla bez zranění. Nehoda se stala mezi Řevnicemi a Mníškem pod Brdy, shodou okolností v místě, kde jsme před lety zasahovali u vážné nehody, která skončila jedním smrtelným a druhým velmi těžkým zraněním."

To tentokrát naštěstí ne.

autor: pgj
Spustit audio