Nejtragičtější pátek po 5 letech

1. prosinec 2008 13:00

Smutně začal tento týden na našich silnicích. Mezi Litoměřicemi a Lovosicemi zahynul dnes při srážce s nákladním automobilem čtyřicetiletý motorkář. Nejpravděpodobnější příčinou bylo nedání přednosti v jízdě. Jako by tak pokračoval nepříznivý trend posledních dnů. Právě skončený 48. týden letošního roku byl totiž z hlediska dopravních nehod letošním nejhorším.

Počet 3240 nehod je lehce nad celoročním průměrem. Co se ale vymyká je bohužel počet mrtvých - 34 obětí dopravních nehod za sedm dní je letošní nejvyšší počet.

"Nejvíce úmrtí jsme zaznamenali při pátečních nehodách, kdy zahynulo dvanáct lidí. To je nejvyšší letošní počet a také nejhorší pátek za posledních 66 měsíců - přesně od 17. května 2002, kdy zemřelo třináct lidí," konstatuje Josef Tesařík z Policejního prezídia.

Dalším tragickým dnem byla středa, kdy zemřelo osm lidí. Tento den společně s pátkem tedy nepřežilo dvacet osob, což je běžný týdenní počet.

"Z celkového počtu 34 usmrcených osob bylo 15 řidičů osobních automobilů, 11 chodců, 6 spolujezdců v osobních automobilech a 2 cyklisté. Počet usmrcených chodců je opravdu velmi vysoký na týdenní bilanci."

Také předběžná čísla za měsíc listopad nejsou zrovna lichotivá.

"Podle předběžných údajů evidujeme zatím 108 lidí, kteří přišli o život. To je o 18 lidí více než v roce 2007 a o 8 více než v roce 2006."

Počet mrtvých tak letos potřetí, po červenci a srpnu, překročil hranici sta mrtvých. U vážné nehody, naštěstí bez nejtragičtějších následků, zasahovali také hasiči v pondělí u Zlína.

"Řidič osobního auta zřejmě kvůli mikrospánku přejel do protisměru, kde se srazil s druhým autem. Po nárazu skončilo jedno z aut napříč frekventované silnice a druhé odhozeno do příkopu. Nehoda se naštěstí obešla bez vážnějších následků, a to i díky aktivovaným airbagům," popsal zásah hasič Petr Kopáček.

I přes zimní počasí museli minulý týden pomáhat záchranáři Bořka Bulíčka u nehody motorkáře.

"Mladý muž na motocyklu nezvládl řízení svého stroje a na znečištěné silnici, kam vynášejí zemědělské stroje bahno z polí, dostal smyk. Vyletěl do příkopu a zlomil si ruku a nohu. Převezli jsme ho na další chirurgické ošetření do nemocnice, ale svátky bohužel nejspíš skončí v nemocnici."

A to si motorku koupil jako dárek pod stromeček a jel ji jenom vyzkoušet.

autor: pgj
Spustit audio