Někdo to rád horké, ale...

4. prosinec 2008 13:00

Startovat či nestartovat motor při ranním čistění auta od sněhu? Toť otázka... A tak jsme od vás chtěli slyšet odpověď. Ovšem moudří z toho nejsme. Výsledek naší internetové ankety je totiž v podstatě nerozhodný. 54 procent respondentů se přiznalo, že ráno auto startuje už při oškrabávání, zatímco zbývajících 46 procent hlasujících nejprve auto očistí a teprve pak nastartuje a hned odjede. Co je lepší?

To se nedá jednoznačně říct. Záleží, jak se na to díváte. Jednoznačnou výhodou nastartovaného motoru je snazší oškrabávání, můžeme si totiž pustit vyhřívání zadního skla i topení. A jak si libuje tato mladá paní.

"Když topení dobře funguje, tak se námraza ze skel dostává lépe, protože na ně zespodu fouká teplý vzduch. Také je pravda, že se do auta lépe nasedá, protože není tak promrzlé."

Pouze však motor a kabina, celé auto se nezahřálo.

"Když budete ohřívat motor při škrábání skel, tak se stejně nezahřeje podle vašich představ a navíc neohříváte ostatní části motoru, hlavně převodovku. Ta je proto studená naproti teplému motoru, a tak dochází k enormním silám na převodové skříni. Nedojde totiž k zahřátí převodového oleje na teplotu motoru, a proto může docházet k nadměrnému opotřebení převodovky nebo spojky," konstatuje Libor Flieshans z IHR Technika.

Lepší je tedy auto ráno nastartovat a hned odjet. Ostatně to si potvrzuje i Michal Rokoš z Auto Štěpánek.

"Všeobecně se říká, že by se mělo nastartovat a ihned vyjet, protože se rovnoměrně ohřívá převodovka i motor. Mnoho lidí ale auto nastartuje a teprve potom jdou oškrabávat skla."

Jak potvrdila i naše anketa, hodně motoristů už skutečně ráno při oškrabávání auta od sněhu motor nezapíná, i když málokdo při tom myslí na olej převodovky.

"Už přemýšlím nad životním prostředím. Dopředu auto nestartuji."
"Nestartuji, ale ekologickému smýšlení to nepřipisuji. Prostě to nějak oškrábu a teprve potom startuji."
"Při čistění skel motor nestartuji, i když vím, že by to potom šlo rychleji."

Jak prozaické, ale v konečném důsledku šetrné nejenom k životnímu prostředí. Tak ještě vzkaz od Michala Rokoše pro všechny, kterým při ranním oškrabávání auta dělá společnost vrčící motor.

"Auto by se tímto poškodit nemělo, pokud není motor nastartovaný hodinu. Jestliže se jedná o pět minut, tak se autu nic nestane, ale jde o exhalace, které jsou po ránu největší, protože motor běží na bohatou směs."

Tak jste to slyšeli a je už jen na vás, jestli ráno nastartujete hned anebo až po odstranění námrazy a sněhu z oken a kapoty svého auta.

autor: evk
Spustit audio