Nekvalitní pojistka a hoří celé auto

18. září 2007 13:10

Vzpomenete si, kdy jste naposledy kupovali domů, pračku nebo ledničku? To bylo rodinných debat. Tahle je hezčí, ta zase tišší, do té se víc vejde, a tady slibují delší životnost. Přiznejte se, kde tomu tak není... Ale jak jde o auto, skončí debaty mužské a ženské části domácnosti zpravidla u modelu a barvy, a pak se chlape starej. A on se stará. Doma pod dozorem manželky hlídá jističe, zásuvky, mění žárovky, tedy zpravidla. Ale v autě? Tam už je to na něm.

Málokdo se zabývá stavem elektroinstalace do chvíle než něco nefunguje. Není-li to žárovka, druhý krok míří k pojistkám. A tady si můžeme nadělat zbytečné starosti. Ušetřená koruna totiž může znamenat ztrátu celého auta.

To vám takhle v Číně vyrobí 35 000 000 miliónů pojistek a pošlou je do světa. A co se nestane? Auta začnou hořet. V USA už takové pojistky stahují, v Evropě je to jen otázka času. Měli bychom tedy nakupovat v osvědčených obchodech s dobrou pověstí a ne na tržišti.

"Měli bychom dbát na to, abychom věděli, jakou značku pojistek kupujeme. Jedná se o to, že každá pojistka má na svém tělo vyražené logo. Jako spotřebitelé bychom ve smyslu zákona měli být informováni o této kvalitě. Také bychom si měli dát pozor na to, zda je pojistka krytá z vrchní části, což zabraňuje vystřelení rozžhaveného kovu do volného prostoru," radí Karel Hořejš z IHR-autodíly.

Takže platí okřídlené: nejsme tak bohatí abychom kupovali levné věci.

"Také bychom si měli dát pozor na cenu. Velice levné pojistky jsou podezřelé, protože nemusí plně splňovat všechny parametry."

V zásadě existují 4 druhy pojistek, od starších typů známých třeba ze škodovek až po nejdražší, které jsou určené především pro japonská auta. Pod jakou hranici bychom tedy neměli pojistku kupovat?

"Pro japonská vozidla (JCASE) se cena pohybuje minimálně od 100 korun výše včetně DPH za jednu pojistku. U pojistek MINI, ATO se cena kvalitních pojistek pohybuje kolem 3 korun a kvalitní pojistka Torpédo stojí kolem 2 korun. To jsou pojistky, které nemají keramické, ale plastové těleso, které nepodporuje hoření, a současně jsou kalibrované."

Při koupi nekvalitní pojistky si pak koledujeme.

"V lepším případě se mohu setkat s tím, že při výměně bude pojistka v pojistkové skříni stále prohořívat, a proto se můžete domnívat, že je zkrat v obvodu. Přitom tam žádný není. Pojistka totiž není kalibrovaná a prohoří v nižší hodnotě."

Potom nám například pojistka o kalibrované hodnotě 5 A prohoří už při proudu 3 ampéry. A my ji budeme měnit a měnit a měnit... Horší situace nastane v opačném případě.

"5amperová začne hořet kolem 8 až 10 ampér - začne se zahřívat celý elektrický okruh, ne jen pojistka. Pokud budu mít porušenou izolaci kabelu, může dojít ke zvýšenému prohřevu, a tím tak i k prohoření drátu."

A nehoda? Tak to by nás úspora pár korun mohla stát i život...

"Při nehodě se může stát, že řidič pro vážná zranění není schopen vypnout spínací skříňku, takže jde do celého okruhu stále plné napětí. V případě, že jsou kabely přetržené nebo dojde k vytržení konektoru a pojistka neprohoří, dochází k jiskření. To je v případě úniku paliva nebo přítomnosti par základ požáru."

autor: pgj
Spustit audio