Neplatíš pokuty? Exekuce!

19. leden 2006 13:00

Tak nějak máme v podvědomí, že nás obyčejné motoristy může zastavit pouze policista. Už jsme si zvykli, že to může být nejen policista České republiky, ale v některých případech i městský nebo obecní policista. Už méně si uvědomujeme, že to mohou být i další výkonné složky státní správy. Mezi ně patří i celníci. A právě na vztah běžný motorista - celník se dnes podíváme.

Začněme tím, kde nás může celník zastavit.

"V současné době, kdy jsme členy Evropské unie, byla ukončena kontrolní činnost na státních hranicích a nyní je vykonávána kontrolní činnost celní správy na celém území republiky. Znamená to, že se skupinami mobilního dohledu se můžete potkat kdekoliv," vysvětluje Petr Müller z Generálního ředitelství cel.

Druhá otázka je, kdy nás může celník zastavit.

"Může motoristu zastavit kdykoliv, protože k tomu má zákonné oprávnění, a to v několika oblastech. Při pátrání po nelegálním zboží, dále při kontrole vybraných výrobků podle zákona o spotřební dani, tedy kontrola přepravy lihovin, paliv, maziv, piva, vína a tabákových výrobků. Dále mohou kontrolovat přepravu odpadů nebo omamných a psychotropních látek."

Běžný motorista se s celníkem setká prakticky pouze v jednom případě.

"Skupiny mobilního dohledu provádí kontrolní činnost zaměřenou na kontrolu zaplacení dálničních kupónů na zpoplatněných dálnicích a rychlostních komunikacích."

V takovém případě může celník na místě udělit pokutu až do 5 000 korun. Kromě dálniční známky a přepravovaného nákladu celník nemůže kontrolovat už nic, třeba povinnou výbavu nebo technický stav vozidla.

"K těmto kontrolním činnostem nemá celní správa zákonné oprávnění."

A ještě jednou se můžeme dostat do kontaktu s celní správou, a to, když spácháme nějaký přestupek a nechce se nám zaplatit pokutu.

"Celní správa převzala od 1. ledna tohoto roku od finančních orgánů takzvanou dělenou správu. To znamená, že jeden orgán vyměří pokutu a jiný ji vymáhá. Občan, který se dopustí dopravního přestupku, který není zaplacen hotově na místě, ale dostane složenku, tak na ní už je uveden příslušný celní úřad, který ji může vymáhat, včetně exekuce na příjem nebo i exekuce movitých nebo nemovitých věcí," upozorňuje Václav Barták z Generálního ředitelství cel.

autor: pgj
Spustit audio