Nepomužeš? Jdeš sedět!

25. srpen 2006 13:00

Věřte nebo ne, ale takřka od každé 10. nehody viník ujede. Ale ono nejde jen o viníka nebo někoho, kdo se nehody účastnil, ale i o toho, kdo jede okolo a na první pohled lze předpokládat, že na místě může být někdo zraněný. V důsledku to může znamenat i to, že přijdeme o svobodu. Jak to?

Neposkytnutí pomoci může být kvalifikováno jako trestný čin. Jsme-li účastníky dopravní nehody, pak musíme zastavit v každém případě. První, co musíme udělat, je zajistit bezpečnost svoji i ostatních.

"Základní povinnosti jsou stanoveny v zákoně 361, kde je v paragrafu o dopravních nehodách stanoveno, že musím neprodleně zastavit vozidlo a poskytnout zraněným pomoc. Když tomu nerozumím nebo neumím poskytnout první pomoc, pak mám za povinnost přivolat odbornou pomoc," vysvětluje JUDr. Zdeněk Svátek.

Dále jsou stanoveny další povinnosti, jako zdržet se pití alkoholu, učinit opatření k zabránění dalších škod, spolupracovat při zjišťování skutkového stavu, a tak dále. Pomoc musíme poskytnout i v případě, že jsme pouhými svědky nehody, a to vždy, když existuje podezření, že mohl být při nehodě někdo zraněn.

"Paragraf 207 trestního zákona říká, že kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky vážné poruchy zdraví, neposkytne potřebnou pomoc, ačkoli tak může učinit, dopouští se trestného činu a hrozí mu trest odnětí svobody až na jeden rok. Důležitý je druhý odstavec tohoto paragrafu, který říká, že dopustí-li se takovéhoto jednání osoba, která podle povahy svého zaměstnání pomoc poskytnout může, tedy například lékař nebo zdravotní sestra, hrozí mu trest odnětí svobody až na dva roky."

Ještě větším trestem za neposkytnutí pomoci pamatuje trestní zákon na toho, kdo má na nehodě nějakou účast.

"Jedná se o takzvaný útěk z místa dopravní nehody, na který je v zákoně pamatováno v § 208. Řidič dopravního prostředku, který po dopravní nehodě, na níž měl účast, neposkytne pomoc zraněné osobě, ačkoli tím sám není nijak ohrožen, může být potrestán trestem odnětí svobody až na 3 roky a zákazem činnosti až na 10 let."

Ne každý umí nebo je schopen poskytnout první pomoc. Mohou také nastat situace, kdy, například v noci na opuštěném místě, budeme mít obavy o svoji bezpečnost. V takovém případě svoji povinnost splníme i přivoláním pomoci, například mobilním telefonem. Za neposkytnutí pomoci také nemůže být považováno, když se pro ni rozhodneme zajet do nejbližší vesnice nebo města.

"Není útěkem po dopravní nehodě, jestliže se rozhodnu dojet pro pomoc například do nejbližšího zdravotnického zařízení nebo na policejní stanici, a pak se na místo nehody, tak jak mi zákon ukládá, vrátím," vysvětluje Zdeněk Svátek.

autor: pgj
Spustit audio