Nešťastná víkendová čtrnáctka

26. leden 2009 13:01

Jakoby lidé po mírném oteplení začali více šlapat na plyn. Protože, ačkoli se to neříká lehce, máme za sebou nejtragičtější týden letošního roku. Alespoň z hlediska mrtvých na našich silnicích. Poprvé, a doufejme, že na dlouho, se jejich počet dostal nad dvacet. Podepsal se na tom především tragický závěr týdne.

V pátek sedm mrtvých, v sobotu šest a v neděli jeden. To je suché konstatování nepříjemného faktu. Za tři dny to je tedy čtrnáct mrtvých. To tento víkend řadí k těm nejtragičtějším za poslední rok.

"Nejtragičtějšími víkendy loňského roku byl 48. a 51. týden, kdy zemřelo 16 lidí, 31. týden nepřežilo patnáct lidí a 19. a 32. týden čtrnáct," vyjmenovává tragické víkendy Petr Sobotka z Policejního prezídia.

Celkem policie v minulém týdnu vyšetřovala 1587 nehod, a toto číslo potvrzuje pokles, za kterým stojí možnost k řadě nehod policii nevolat. Vyjíždí tak především k těm opravdu vážným.

"Při těchto nehodách přišlo o život 22 lidí, což je v letošním roce zatím nejtragičtější týden. Dalších 411 lidí bylo zraněno, z toho 48 těžce."

Prakticky třetinou obětí nehod byli chodci.

"Z dvaadvaceti usmrcených osob bylo 12 řidičů osobních aut, 3 spolujezdci a 7 chodců."

Celkem tak od počátku listopadu zemřelo už 72 chodců. Podílí se na tom nejen snížená viditelnost a kratší den, ale také podcenění ze strany samotných chodců, kteří nedostatečně nevyužívají reflexní prvky a často se domnívají, že vidí-li rozsvícené auto oni, řidič je také vidí. Také celková bilance letošního ledna není zrovna příznivá.

"Za prvních 25 dnů letošního roku zemřelo podle předběžných údajů 58 lidí, což je o devět více než v minulém roce."

U jedné nehody u Rudné zasahoval v minulém týdnu také záchranář Bořek Bulíček.

"Mladý muž pravděpodobně pod vlivem alkoholu ve velké rychlosti narazil ze zadu do dalšího osobního auta, které doslova vystřelil ze silnice do příkopu. Sám poté také skončil v příkopu. Na místě jsme ošetřili šest lidí, z nichž čtyři byli převezeni do nemocnice na další ošetření. Všichni to byli mladí lidé do 25 let."

A ke zdánlivě běžnému požáru nákladního auta pak ve čtvrtek dopoledne vyjížděli středočeští hasiči.

"Po příjezdu na místo požáru mezi obcemi Malé Přítočno a Unhošť zahájili hasiči likvidaci požáru, ale uvnitř začaly explodovat tlakové láhve a doslova létat vzduchem do okolí. Ostřelovaným hasičům tak nezbylo nic jiného než nádoby ochlazovat pomocí útočných proudů," popisuje Petr Kopáček.

Po uhašení požáru ale na hasiče čekalo další překvapení.

"Za kabinou řidiče byly na dřevěných paletách přepravovány dvě stě litrové ocelové sudy s neznámou látkou. Řidič však nevěděl, co je jejich obsahem. Až prostřednictvím krajského operačního a informačního střediska hasiči zjistili, že v sudech je neoznačená extrémně hořlavá kapalina, která může při jakékoliv manipulaci ve vysokých teplotách explodovat. Hasiči proto nádoby opatrně ochlazovali a specializované firmy potom pomohly dopravit látku do spalovny."

Přitom příčina požáru byla zcela banální.

"Jak ukázalo vyšetřování, požár nákladního automobilu způsobil nedopalek cigarety nasátý do vzduchového filtru auta. Mnohem horší byl ovšem prohřešek přepravce, který přepravoval vysoce nebezpečnou látku neoznačenu v rozporu s mezinárodní dohodou ADR."

Naštěstí vše neskončilo tragédií. A na přepravce si posvítí policie.

autor: pgj
Spustit audio