Netrápí vás zdraví? Potrápí vás úřady!

11. srpen 2006 13:00

Nejen telefonáty, ale i dopisy a diskuse na našich stránkách stojí za dnešním tématem právní poradny. Titulek zní: Zdravotní prohlídky pro starší řidiče.

Prováděcí vyhlášku Ministerstva zdravotnictví 277/2004 najdete ZDE.

Prohlídky se týkají řidičů od 60 let věku, další následují v 65, 68, 70 a dále každé 2 roky. K lékaři musíme nejpozději do dne příslušných narozenin, ale prohlídka nejdříve půl roku před nimi.

"Bez této prohlídky jsem podle zákona nezpůsobilý k řízení a vůbec bych neměl za volant sednout," varuje JUDr. Zdeněk Svátek.

A pozor! Doklad o tom, že jsme zdrávi a můžeme řídit, musíme mít u sebe.

"Novela říká, že musím mít vždy u sebe lékařské potvrzení o absolvování zdravotní prohlídky a na požádání policisty mu je předložit."

Když je zapomeneme, pak nám logicky hrozí pokuta.

"Od 1. července hrozí za zapomenutí tohoto potvrzení bloková pokuta 1 000 korun a ve správním řízení 1 500 až 2 500 korun."

A tady nastává jeden z kamenů úrazu. Jak takový doklad má vypadat? To bohužel vyhláška 277 z roku 2004 řeší pouze u profesionálů. Co s tím? Za prvé by asi neměla být zdravotní způsobilost potvrzena jen tak na nějakém receptu nebo podobném kousku papíru. Jednou z možností je z minula známá kartička a pro klid duše lze doporučit použít právě formulář pro profesionály (Příloha č.2).

"Kdo bude přistižen, že jezdí bez zdravotní prohlídky, je-li mu tato povinnost stanovena, dostane pokutu od 5 000 do 10 000 korun a současně zákaz řízení od 6 do 12 měsíců. Navíc mu bude do registru řidičů zapsáno 5 bodů."

A půjdeme-li do důsledku, pak jsme řídili v době, kdy jsme nesměli, což může znamenat, že bychom také po případné nehodě mohli, za určitých okolností, zaplatit veškerou škodu.

autor: pgj
Spustit audio