Netrápí vás zdraví? Potrápí vás úřady!

28. duben 2006 13:00

Jak se daří? Co zdravíčko? Ale, že vás něco trápí? No, to je v tomhle věku normální... Běžný dialog, který zní s narůstajícím věkem stále častěji. Jenže, právě starší řidiči mají povinnost navíc. Pravda, netýká se jen jich, ale například také profesionálních řidičů. Mluvím o zdravotní způsobilosti. Tu určuje ošetřující lékař a, i když to trvalo několik let, ministerstvo zdravotnictví vydalo vyhlášku podle níž je určována. Od poloviny roku, v souvislosti s novelou zákona, budou jasně stanovena pravidla hry. Jaká budou?

Zopakujme, že, pokud jde o starší řidiče, ti musí mít zdravotní prohlídku v 60, 65, 68 a dále každé 2 roky. Vždy ji mohou absolvovat nejdříve 30 dní před dovršením daného věku.

"Bez této prohlídky jsem podle zákona nezpůsobilý k řízení a vůbec bych neměl za volant sednout," konstatuje JUDr. Zdeněk Svátek. V současné době nemusí tito řidiči vozit potvrzení o zdravotní způsobilosti u sebe. To se změní.

"Novela říká, že musím mít vždy u sebe lékařské potvrzení o absolvování zdravotní prohlídky a na požádání policisty mu ho předložit."

A zapomenout ho doma se od 1. července nevyplatí.

"Od 1. července hrozí za zapomenutí tohoto potvrzení bloková pokuta 1 000 korun a ve správním řízení 1 500 až 2 500 korun."

Výrazně větší trest čeká na ty, kteří na zdravotní prohlídku úplně zapomenou.

"Kdo bude přistižen, že jezdí bez zdravotní prohlídky, je-li mu tato povinnost stanovena, dostane pokutu od 5 000 do 10 000 korun a současně zákaz řízení od 6 do 12 měsíců. Navíc mu bude do registru řidičů zapsáno 5 bodů."

A nezapomeňme, že při důsledném výkladu zákona by při případné nehodě mohla pojišťovna sice zaplatit z našeho povinného ručení škodu postiženému, ale okamžitě by po nás mohla vyplacené peníze vymáhat.

autor: pgj
Spustit audio