Než vyjedeme do Chorvatska

26. červen 2006 13:00

Naším nejčastějším cílem zahraniční dovolené je Chorvatsko, kam není tam složité dostat se autem a proto jsme se vás po celý uplynulý týden ptali, jestli si před cestou autem do Chorvatska zjišťujete tamní pravidla. Kupodivu 73 % z vás odpovědělo, že ne, zatímco zbývajících 27 % hlasujících se na cestu řádně připraví. A dělají dobře, protože ačkoli chorvatská pravidla silničního provozu nejsou tak odlišná od našich, některé věci mohou naše řidiče pořádně překvapit.

V Chorvatsku před téměř 2 lety zavedli bodový systém, takže pokud jste tam byli autem už o loňských prázdninách, pak se toho příliš mnoho v pravidlech nezměnilo. S jedinou výjimkou.

"Hlavní změnou v předpisech je používání bezpečnostních výstražných vest, tedy jako například v Rakousku. Chorvatská policie avizovala, že se na kontrolu vest zaměří hlavně u cizinců," upozorňuje Blanka Číhalová, která na Jadranu připravuje vysílání v češtině pro naše turisty.

Jinak jsou pravidla velmi podobná těm našim řidiči nesmějí mít v krvi žádný alkohol, svítit se musí po celý den a povinnou výbavu je kromě vesty potřeba rozšířit o tažné lano. Také rychlost je podobná v obci padesátka, mimo obec 90, na rychlostní silnici je maximum 110 a na dálnici 130 kilometrů za hodinu. Pozor by si měli dát noví řidiči, do 2 let od absolvování autoškoly totiž nemohou jet tak rychle na silnici pouze osmdesátkou a na dálnici maximálně 110 kilometrů v hodině. Pokuty za nedodržení rychlosti a alkohol v krvi jsou poměrně vysoké až do 3000 kun, tedy zhruba 12 000 našich korun.

"Chorvatská policie se k Čechům chová jako k jiným řidičům. Samozřejmě, takřka milión Čechů se už ve statistice přestupků projeví. Policie požaduje řidičský průkaz, technický průkaz, mezinárodní pojišťovací kartu (zelenou kartu) a doklad totožnosti, a to buď občanský průkaz vydaný po roce 2000 nebo cestovní pas, který sice není povinný, ale je dobré ho s sebou mít. Například v situaci, kdy způsobíte dopravní přestupek a policista případ předává k přestupkovému soudu. Policista totiž může jeden doklad zadržet do doby soudu."

Také podle Richarda Krpače z ministerstva zahraničí je bezpečnější jezdit do Chorvatska i s pasem, přestože tamní vláda umožňuje podobně jako země Evropské Unie, cestování pouze s občanským průkazem. "Není to smluvně zakotveno, takže se podmínky příjímání a platnosti občanských průkazů mohou na chorvatských hranicích. Uplatňování tohoto jednostranného prohlášení chorvatské vlády se může lišit, a proto nedoporučujme našim občanům cestovat bez cestovního pasu."

V Chorvatsku neexistuje dálniční známka, ale platí se poplatky při sjezdu z dálnice a to v závislosti na počtu náprav, pro osobní auto je to skupina 1 a například poplatek za použití dálnice Záhřeb-Split vyjde na 157 chorvatských kun, tedy asi 600 korun. A jaké jsou ceny pohonných hmot? Aktuální pohled na chorvatské stojany nabízí Blanka Číhalová. "V největší sítí INA nyní zaplatíte za litr benzínu SUPER 95 8 HRK, tedy 31,40 Kč. Cena za litr nafty je 7,17 HRK, tedy 28,14 Kč. U čerpacích stanic jiných společností jsou pohonné dražší, a to zhruba o 0,20 až 0,40 HRK, tedy až o 1,50 Kč."

autor: evk
Spustit audio