Obamova limuzína pancéřem nešetří

3. duben 2009 13:00

Takové auto po našich silnicích ještě nejezdilo. Ano, řeč je o autě amerického prezidenta Baraka Obamy. Můžete namítnout, že už tu přece byl Bill Clinton nebo George Bush, ale Obamovo auto je unikátní a oproti autům jeho předchůdců bylo nejen vylepšeno, ale jak je zvykem, bylo vyrobeno speciálně pro nového prezidenta.

Franklin D. Roosevelt se vozil v roce 1939 Lincolnem V12 přezdívaným Sunshine Special, Eisenhower zase najel s Lincolnem Bubbletop přes 100 000 mil, J.F. Kennedy byl v roce 1963 v Dallasu zastřelen v posledním otevřeném prezidentském voze, v Lincolnu Continental. Současný prezidentský speciál, přezdívaný Bestie, je vzhledově podobný modelu Cadillac DST, který vyrábí krachující koncern General Motors. Podoba je ale tak všechno, co mají tyto vozy společného.

"Americká strana si vozí několik svých vozidel, pan prezident je zvyklý na své vozidlo, takže s ním i jezdí. My jsme s nimi takto dohodnuti a necháváme na nich, kolik vozidel si zařadí do kolony," přibližuje Lubomír Kvíčala z Ochranné služby policie ČR.

Oficiálně vám o autě nikdo nic neprozradí a vše se drží v naprosté tajnosti. Není divu, jde o bezpečí nejmocnější hlavy státu na světě. Prezidentský Cadillac je pět a půl metru dlouhý a i kvůli pancéřování váží údajně až 8 tun. Podlaha vozu je tlustá takřka 13 centimetrů a má odolat i výbuchu menší bomby. Stejně silná mají být okna, pneumatiky umožňují pokračovat v jízdě i po jejich prostřelení, nádrž nevybuchne ani po přímém zásahu, dveře jsou opancéřované a tlusté údajně 20 centimetrů. Auto by mělo bez problémů odolat střelbě z běžných samopalů jako AK-47, lehčím výbušninám nebo granátům. Je také vzduchotěsné a odolné proti chemickému nebo biologickému útoku. Řidič je speciálně vycvičeným agentem CIA.

"Auto řídí americký řidič, protože jsou to jejich vozidla, které si oni sami obhospodařují, starají se o ně a řídí je"

Také naše ochranka se do auta nedostane.

"V tomto autě není žádný Čech, český ochránce jezdí za nimi v dalším voze."

Na cestách jsou používány dvě identická prezidentská auta a prakticky nikdo neví, ve kterém americký prezident zrovna cestuje.

"Já to vím, protože u toho stojím; vím přesně, ve kterém autě prezident jede, ale pro ostatní a kolemjedoucí je to neznámá, ty nevědí, ve kterém autě sedí. Kvůli nim se to také dělá."

Kdo by čekal nějaké závratné výkony, pak bude asi zklamán. Vzhledem k váze vozu má šesti a půl litrový motor o výkonu 600 koní co dělat, aby auto rozpohyboval na maximálních 96 km/h, což zvládne za 15 sekund. Krátkodobě je možné pomocí oxidu dusíku zvýšit výkon až na 1000 koní a rychlost na 120 km/h. Prezident má k dispozici samozřejmě nejmodernější spojovací prostředky a vše potřebné k práci, ale také nejmodernější aparaturu, z níž může poslouchat své oblíbence jako Stevieho Wondra nebo Boba Dylana. Na palubě nechybí ani krevní konzervy pro případ nouze.

Český rozhlas připravil k návštěvě prezidenta USA Baracka Obamy a summitu Evropské unie v Praze speciální web Barack Obama v Praze.

autor: pgj
Spustit audio