Obytná auta jsou v trendu

10. leden 2006 13:00

Tentokrát bychom mohli tak trochu parafrázovat známé pořekadlo, které říká: až se zima zeptá, co jsi dělal v létě. Právě zimní období je totiž ideální pro výběr karavanu anebo obytného auta na letní dovolenou. Současný trend se přiklání spíše k obytným autům, která pomalu, ale jistě, vytlačují nejen z našich cest klasické přívěsy. Z toho mají určitě radost i řidiči, kteří tomuto druhu dovolené na chuť příliš nepřišli a obytný přívěs za autem na ně působí někdy až nebezpečným dojmem a proto se jej snaží co nejrychleji předjet. Obytné auto totiž vypadá jako větší či menší dodávka, záleží na finančních možnostech majitelů, a na silnici může dosahovat slušných rychlostí.

Karavanning, tedy cestování po světě bez nutnosti zajišťovat si ubytování a možnost spát neustále ve svém, je bezesporu životní styl, kterému když propadnete, tak se mu upíšete na celý život. Cenově dostupnější jsou pochopitelně obytné přívěsy, které se dají pořídit už od 200 000 korun, ale neposkytují takový jízdní komfort jako obytná auta.

Ačkoli hitem poslední doby je obytné auto na autobusovém podvozku, poskytující opravdu luxusní komfort, pak nejrozšířenější skupinou jsou obytná auta velikosti dodávky, která nepřekročí hmotnost 3,5 tuny. Není proto nutné mít jiné řidičské oprávnění než jen skupiny B na osobní auta. Přesto je podle Jana Faktora, instruktora kurzů bezpečné jízdy, důležité si uvědomit, že řízení obytného auta má oproti osobnímu vozu svá specifika. "Obytný vůz je výrazně větší, delší a také vyšší. Auto má tím pádem výš těžiště. Nelze tedy jet stejně jako s osobním autem. Je třeba nechávat si větší odstup od vozidel přede mnou, protože je delší brzdná dráha. Obytné auto je na ovládání jiné. Do zatáček musí například víc najíždět. Jinak se parkuje. Podíváte-li se na obytná auta v půjčovně, uvidíte, že hodně jich má odřenou zadní část."

Obytný vůz se dá pořídit už za cenu slušnějšího přívěsu, tedy kolem miliónu korun, ale i trojnásobně dražší obytná auta mají české majitele. Pro začátečníky anebo rodiny s malými dětmi úplně stačí levnější varianty.

"V levném autě je vše, co je v dražším. Liší se to pouze v komfortu, například v elektrickém stahování oken, automatickém přepínání lednice z 12 V na 220 V nebo na plyn. Funkčně jsou obytná auta stejná, liší se opravdu v těchto drobnostech," přibližuje Jan Myslil z firmy JM Trade, podle kterého jsou všechna sedadla, určená pro přepravu, vybavena bezpečnostními pásy.

A právě zimní období je ideální pro výběr obytného auta, protože většinou se vyrábějí na přání, což může trvat měsíc anebo také až půl roku.

"Pokud jde o nábytek, je barva většinou daná. Můžete si zvolit barvu potahů, závěsů, karoserie. Doporučuji zapůjčení auta před koupí, aby si dotyčný udělal představu o tom, co od auta očekává."

autor: evk
Spustit audio