Odtah není za "babku"

25. leden 2006 13:00

Ukradli Vám někdy auto? Pamatujete si ten pocit? Jak jste si při telefonování na policii toužebně přáli, aby policista řekl: "Ne, Váš vůz nikdo neukradl, jen jsme ho odtáhli, špatně jste zaparkoval, jeďte si pro něj tam a tam." To je snad jediná vteřina, kdy může mít majitel vozu radost z toho, že mu auto odtáhli.

Pokud bydlíte ve velkém městě, víte, že odtahy jsou tu na denním pořádku a majitelé odtažených aut z nich, jak se říká, "odvázaní" rozhodně nejsou.

Sám patřím mezi ty, kterým auto ukradli, a pamatuji si, jak jsem si tehdy přál, aby mi policisté řekli, že si pro vůz mohu zajet na odtahové parkoviště. Stejně tak vím, jak nepříjemné je to, když Vám auto skutečně odtáhnou. Jednou čistí ulice, když nejste dlouho doma, podruhé stojíte příliš blízko přechodu, a tak dále. Koneckonců, obyvatelé větších měst vědí, jak problematické bývá správně zaparkovat. Ostatně, dokazuje to také počet odtažených aut.

"V loňském roce bylo odtaženo přes 17 000 vozidel, která stála v rozporu s předpisy," popisuje situaci v hlavním městě Richard Bláha z Městské policie. V jakých případech strážníci nejčastěji odtahují? Je to zdánlivě jednoduché: když auto překáží provozu.

"Překážka je přímo definována v zákoně o provozu na pozemních komunikacích. Jedná se o případy, kdy vozidlo stojí v křižovatce, nedodrží vzdálenost před přechodem, stání na chodníku, čímž brání průchodu chodcům, a tak dále. Také stání v druhé řadě nebo stání v odbočovacím pruhu znamená, že vozidlo překáží provozu."

Pokud porušujete pravidla některým ze zmiňovaných způsobů a auto Vám odtáhnou, připravte se, že za nucený odtah zaplatíte například 1 100 korun na území Ostravy, 1 500 na území Brna a 1 300 korun v Praze. Připadá Vám to hodně za příjezd odtahového vozu a odvezení Vašeho auta několik kilometrů na parkoviště, za které mimochodem musíte zaplatit dalších zhruba 150 korun?

"V prvé řadě jsou to náklady na samotný provoz od funkčního dispečinku přes mzdy nebo údržbu vozidel. Je třeba také počítat s náklady na pořízení speciálních nástaveb, které jsou složitější, protože musí umět naložit uzamčené vozidlo. Nakládání na odtahovou službu v případě poruchy je jednodušší, protože vozidlo je odemčené a je u něj majitel," říká Jiří Wolf, mluvčí Magistrátu hlavního města Prahy.

To znamená, že už samotné auto s hydraulickou rukou je dražší, a to zhruba o čtvrt miliónu korun. Protože zmiňovaná cena 1 300 korun za odtah v Praze byla kalkulována už před 5 lety, je dokonce podle některých lidí nejvyšší čas ji zvýšit. Řekněme tedy, že odtah nás přijde i s parkovným zhruba na 1 500 korun. To ale ještě pořád podle Richarda Bláhy není konečný účet za špatně odstavené auto. "Cena za odtah je stanovená, ale další otázkou je vlastní vyřešení přestupku, kde se udělují pokuty až do 1 000 korun, v případě stání na místě pro zdravotně postižené je to až do 5 000 korun."

autor: pek
Spustit audio