Ojeté auto: dvakrát měř!

22. březen 2010 13:00

Sháníte auto? Tak to nejspíš trávíte hodiny klikáním na internetové inzeráty. Posíláte emaily na všechny strany a obvoláváte nabídky, abyste - s nadsázkou řečeno - oddělili zrno od plev. Právě důkladné až pedantské ověření inzerovaných údajů je prvním krokem k dobrému nákupu.

I kdyby prodávající mluvil medověji než včelí úl a ještě k tomu byl vtipnější než celé cirkusové šapitó, zkrátka i kdyby působil důvěryhodněji než Národní banka, jeho údaje si důsledně ověřte. Samozřejmě za předpokladu, že ověřit jdou.

"Pokud má auto servisní knížku s razítkem ze značkového autoservisu, měl by o tom být v patřičném servisu záznam," říká Aleš Zich ze společnosti Auto AZ Consulting. Ze své zkušenosti důrazně doporučuje si před cestou na místo případného obchodu vyžádat i VIN kód auta. Specializované společnosti vám díky němu mohou ověřit původ. Ve značkovém servisu se pak dozvíte přesnou specifikaci modelu, jakož i servisní historii vztáhnutou k počtu ujetých kilometrů. Informace jsou z nezávislých zdrojů, a tudíž bez případných pohádkových příběhů bazaristy.

"U vozů z autobazaru je v drtivé většině uváděno, že jsou po prvním majiteli a se servisní knížkou. Když však k vyhlídnutému vozu absolvujete někdy i několikasetkilometrovou cestu, zjistíte, že servisní knížka je zrovna někde zapomenutá a nelze dohledat, nebo na vás prodejce bude zkoušet další finty," vysvětluje Aleš Zich.

Motiv prodejce je pochopitelně jasný. Pokud už stojíte v jeho bazaru, šance na prodej auta je výrazně vyšší. Ověřovacími telefonáty však vše teprve začíná.

"Kromě servisních knih jsou to typické záležitosti - například havarované a opravované auto. Prodejce vám bude do očí tvrdit, že vůz nebyl havarován, ale za rohem vidíte, jak opravují několik nabouraných vozidel a stříkají dveře. Sám jsem toho byl několikrát svědkem. Věčným problémem je skutečný počet kilometrů na tachometru. Podle mého názoru má stočený tachometr většina aut v bazarech," domnívá se Aleš Zich.

Vyšší kilometrový nájezd pochopitelně snižuje cenu. Pokud kupujete dražší auto, určitě se tedy vyplatí mít s sebou nezávislého odborníka.

"Za odborníka na nákup ojetého vozu bych nepovažoval automechanika, který rozumí pouze technického stránce věci, ale někoho, kdo se nákupem ojetých vozidel zabývá jako celkem. Dotyčný vám totiž dokáže prověřit původ vozu, doklady a samozřejmě aktuální stav vozu," uzavírá Aleš Zich.

Cena za takovou službu se pohybuje kolem dvou procent ceny vozu. Je to možná o něco víc, než byste dali svému známému automechanikovi, ale při koupi auta opravdu nejde jen o pouhé ověření mechanického stavu součástek. Navíc, do většiny z nich stejně nevidíte.

autor: pek
Spustit audio