Olej je krev auta

2. říjen 2007 13:10

Možná máte štěstí, když máte mechanika, kterému věříte "první poslední". Auto mu dáváte opravovat už mnoho let a nikdy jste neměli žádný problém. A možná naopak patříte k těm, kteří se už hořce spálili, a proto si děláte na autě raději všechno sami. Tak přátelé, pokud patříte do těchto dvou skupin, teď nemusíte poslouchat úplně na 100 procent. Leda byste chtěli vědět, co hrozí většině z nás, kteří prostě dáváme auto do servisu. Tedy ne k známému, ale do servisu. Protože i v servisech se čas od času najde podvodník.

Doufáme, že poctiví servismani, a snad jich je většina, se z předchozí věty neurazili. Sami totiž nejlépe vědí, že i ve svém oboru mají vykutálené lumpy, kteří si výměnu oleje sice naúčtují ale neprovedou. Čas od času se takový podvedený nešťastník obrátí i na naši redakci. Proto jsme u Václava Krále z Shellu zjišťovali, co v případě takového podezření dělat:

"Máme vyvinutý systém, který umožňuje provádět laboratorní rozbory různých typů olejů. Jedná se o sledování stavu olejových náplní, ale také jednotlivých komponentů - převodovka, servořízení, atd."

Stejnou službu nabízí také další velcí distributoři maziv a obrátit se můžete také na pražský Ústav paliv a maziv. Tam všude vám poradí, případně odeberou z motoru vzorek oleje a sami se dají se do testování.

"Sledujeme velké množství parametrů jako jsou otěrové kovy, obsahy aditiv, kinematická viskozita, čistící schopnost oleje a případně i obsah vody."

Olej je totiž podle Václava Krále jako krev.

"V konkrétním okamžiku totiž můžete poznat samotné fyzikální parametry oleje. Je to stejné, jako u lékařské diagnózy, kdy se z analýzy krve zjistí zdravotní stav člověka. U auta tedy analyzujete olej a podle toho můžete zjistit stav daného komponentu - například převodovky nebo celého motoru."

V některých obchodech s autopotřebami se dá koupit také jednoduchá měrka na jedno použití, která vám za zhruba 50 korun potvrdí případně vyvrátí podezření, jestli vás v servisu s olejem podvedli nebo ne. Zmiňované laboratorní zkoušky totiž nejsou ani levné (počítejte zhruba se 2 000 korunami) a budete si na ně muset počkat - trvají asi 3 dny. A ještě jedno upozornění:

"Odběr vzorku je velmi důležitý. Olej musí být odebrán do absolutně čisté a suché vzorkovnice. Obvykle bývá vzorek odebrán v nějakém servisu."

autor: pek
Spustit audio