Panák za 50 000 korun

9. červen 2006 13:00

Alkohol stojí přibližně za každou dvacátou nehodou. Bohužel, následky těchto nehod patří k těm nejtragičtějším, a tak není divu, že postih za řízení v opilosti patří k těm nejvyšším. A nejinak tomu bude od 1. července, kdy začnou platit nová pravidla i nové postihy. Na kolik nás taková jedna či více skleniček přijde?

Paradoxně novela zavede jakési dělení na méně nebo více opilého řidiče. Třeba takový zbytkový alkohol nás přijde nejméně na 10 000 korun.

"Jestliže řidič bude řídit vozidlo bezprostředně po požití alkoholického nápoje nebo jiné návykové látky, a nebo v takové době po požití, po kterou je ještě pod jejich vlivem a naměřená hodnota je u alkoholu více než 0,3 promile, hrozí pokuta od 10 000 do 20 000 koruna zákaz řízení na 6 až 12měsíců. K tomu budou řidiči zapsány 6 body do karty řidiče," vysvětluje JUDr. Zdeněk Svátek.

Z toho plyne, že za takové jedno pivo bude mírnější trest.

"Řízení vozidel ve stavu vylučujícím způsobilost k řízení způsobenou alkoholem, při zjištěné míře 0,3 promile nebo rovné této míře, bude v registru řidičů ohodnoceno pouze 3 body, a samozřejmě pokutou."

Naopak, nebude-li řidič pomalu moci ani chodit, natož řídit, bude trestán přísněji.

"Tam hrozí pokuta od 25 000 do 50 000 korun a zákaz řízení od 1 roku do 2 let a 7 bodů, což je nejvyšší počet, který je vůbec možno udělit."

Obdobně budou trestání ti, co odmítnou orientační dechovou zkoušku na alkohol nebo krevní zkoušu po pozitivní orientační zkoušce. Nově budou obdobně za alkohol postihováni také učitelé autoškol při výcviku.

autor: pgj
Spustit audio