Pár desetikorun se vyplatí

25. červenec 2008 13:00

Počet Čechů, kteří v létě zamíří za hranice naší země, jde do miliónů. A je jedno, zda se jedná o tradiční zájezd s cestovní kanceláří, individuální dovolenou nebo třeba jen krátký výlet za hranice na nákup nebo do aquaparku. Nikdo z nás neví, kdy se něco stane a my budeme muset k lékaři. Proto se podle vyplatí mít uzavřené cestovní pojištění.

Cena cestovního pojištění se pohybuje v řádech desetikorun na osobu a den. Několik stokorun nám tak může ušetřit i desetitisíce korun.

"Cestovní pojištění obsahuje v základu pojištění léčebných výloh, tedy veškeré náklady, které souvisí s lékařským ošetřením a péčí, s operativním zásahem, případně s převozem zraněného zpět do republiky, a to včetně leteckého převozu," vysvětluje Pavel Ronovský z Toppojištění.cz.

Cestovní pojištění se vyplatí mít i při cestách po zemích EU, a to i přesto, že částečné zdravotní pojištění máme.

"Sice dnes existuje evropský zdravotní průkaz, ale toto základní zdravotní pojištění poskytuje pouze základní zdravotní péči se všemi spoluúčastmi, které v dané zemi fungují. Takže pokud je někde velmi vysoká spoluúčast, standardně kolem 10 procent a minimálně 20 až 30 euro, tak takovou spoluúčast bychom platili s naším základním zdravotním pojištění."

Navíc má pojištění ze zákona další omezení.

"Toto zdravotní pojištění by se vztahovalo pouze na ošetření ve státních nemocnicích, ne na soukromých klinikách."

V rámci cestovního pojištění si pak můžeme připojistit i další rizika.

"Navíc může obsahovat pojištění zavazadel, pojištění odpovědnosti za škody způsobené vámi, vašimi dětmi nebo psem a také může obsahovat určitě úrazové pojištění."

Pojištění odpovědnosti je vhodné mít uzavřené především v případě, že jedeme do zahraničí s dětmi. K tomu, aby něco rozbily, není nikdy daleko. To rodiče určitě dobře vědí. Není pak rozhodující, jak dlouho budeme v zahraničí. Pojistit se můžeme na libovolně dlouhou dobu.

"Cestovní pojištění jde uzavřít na jeden den nebo na celý rok. Záleží na tom, jak často jezdíte a také na jak dlouho. Každopádně i jednodenní výjezd za nákupy do zahraničí se dá pojistit a stojí velmi marginální částku."

A dobrá rada na závěr. Vždy si pozorně prostudujte, co vaše pojistka kryje a co ne. Lepší ztratit chvilku času, než se pak zbytečně divit.

autor: pgj
Spustit audio