Pěkné počasí vylákalo cyklisty

17. září 2007 13:20

Ve znamení šestek a jejich násobků byl minulý týden, alespoň co se týká nehod. Pokud jde o celkový počet havárií, byl to šestý nejhorší týden z celého roku. Stejně špatné to bylo i pokud jde o počet zabitých. A teď k násobkům šesti - 18. nejhorší byl minulý počet havárií opilců a také zraněných. Ale teď už pojďme od suchých čísel k příběhům ze silnic.

Když řekneme - příběhy ze silnic - řada z vás si hned vybaví osobitého vypravěče a záchranáře v jedné osobě - Bořka Bulíčka. Také minulý týden byl v práci, takže tady je jeho příběh:

"O víkendu bylo pěkné počasí, a tak jsme zasahovali u několika nehod cyklistů. Jeden z nešťastníků to popsal slovy: Řítil jsem se dolů z velkého kopce a nečekal jsem, že dole bude zatáčka tak ostrá. V zatáčce doslova vylétl do lesa a při pádu si rozdrtil pravou ruku, zlomil klíční kost, pažní kost, předloktí a zápěstí. Přestože měl helmu a byl dobře oblečen, proti bočnímu nárazu do stromu se nic dělat nedalo."

Další příběh pro nás má hasič Petr Kopáček:

"Nepříjemné vzpomínky na úterý 11. září budou mít turisté z Tajwanu. Jejich autobus se u obce Kočov na Tachovsku srazil s osobním autem. Nehoda se naštěstí obešla bez vážnějších následků. Zraněn byl pouze cestující z osobního auta."

Podobných příběhů o potížích na silnicích najdete ve statistikách mnoho. Každá nehoda je totiž tu více tu méně smutným příběhem.

"Podle předběžných údajů vyšetřovala policie v minulém týdnu 3635 nehod. Při těchto nehodách zahynulo 25 lidí a 554 bylo zraněno."

Pokud se s Josefem Tesaříkem z Policejního prezidia ohlédneme rok zpátky, zjistíme, že touto dobou jsme mluvili o nejhorším týdnu roku 2006.

"Od 11. do 17. září roku 2006 - podle předběžných údajů - přišlo při nehodách o život 28 lidí. Je vidět, že i loňský týden nebyl právě příznivý."

Zatímco loni byl nejhorší týden s 28 zabitými, letos se v první třetině prázdnin na cestách zabilo ze sedm dní dokonce 32 lidí. Jednoduše řečeno, letos jezdíme hůř. Potvrzuje to i poslední víkend.

"Opět se ukázalo, že nedělní i sobotní počet nehod je významně vyšší, než v minulých letech."

Kdyby šlo při nehodách jen o pomačkané plechy, nebylo by to až tak strašné a mohli bychom to omluvit zvyšujícím se počtem aut. Bohužel, přibývá i usmrcených, a to potom argumenty docházejí.

"Nejtragičtějším dnem byl pátek, kdy při nehodách zahynulo sedm osob. Pět osob zahynulo shodně při čtvrtečních a středečních nehodách. Ani jeden den se neobešel bez tragických následků."

autor: pek
Spustit audio