Počkejte na oční kontakt

15. srpen 2008 13:00

O tomto víkendu budou mít motorkáři svátek, protože do Brna zavítá nejen Valentino Rossi, ale celý šampionát MOTO GP. Ano, před námi je velká cena silničních motocyklů. Ta s sebou tradičně přinese dopravní komplikace v okolí Masarykova okruhu. Mimochodem nejen na řízení dopravy, ale i na kontrolu řidičů se v Brně a okolí zaměří na 900 policistů. Mnozí z návštěvníků pak na okruh zamíří na motocyklu.

Jednou z nejčastějších příčin nehod motorkářů, kromě nezkušenosti, je překračování povolené rychlosti.

"Je to trochu nepohodlné mluvit do vlastních řad, ale pochopitelně mnoho motorkářů jezdí rychle, protože to stroj umožňuje. Jezdit rychle v provozu je každého vlastní boj, ale předpisy by se jednoduše měli dodržovat," říká Aleksi Šedo z motocyklového klubu Black Dogs.

V takovém případě často řidič nemá šanci o motorkáři vědět. To by si měli řidiči v jedné stopě uvědomit.

"Tím, že motorkář jede rychle, tak i pozorný řidič auta ho ani nestačí zaregistrovat. Motorkář je menší a nepůsobí ve zpětném zrcátku tak dominantně. Ale je mnoho řidičů aut, kteří se do zrcátek vůbec nedívají."

Na druhou stranu, je třeba sáhnout do svědomí i řidičům aut, protože ti velmi často motorkáře ohrožují svým bezohledným chováním.

"Nepoužívají blinkr, a tím nedávají motorkářům šanci reagovat. Pokud předjíždím auto, které začne odbočovat vlevo, tak jsem ve velkých problémech, ale pro auto to znamená pouze pomačkanou karoserii."

V takovém případě řidič motocyklu musí přemýšlet i za řidiče auta.

"Do portfolia zkušeností motorkářů patří, že se nestačí dívat jen na blinkry kolemjedoucích aut, ale přímo na jejich kola, kam zatáčí."

Zatímco ještě před 5 lety byli viníky nehod motocyklů ve třech čtvrtinách případů jejich řidiči. V první polovině letošního roku už to bylo necelých 60 % případů. To naznačuje klesající toleranci ze strany řidičů aut.

"Je dobré mít přímo oční kontakt s řidičem, ale už se mi také stalo, že jsem míjel řidiče stojícího s autem u chodníku, viděli jsme si z očí do očí, ale on přesto bez použití blinkru začal od chodníku odjíždět, a to právě ve chvíli, kdy jsem kolem něj projížděl."

Řidiči aut by si zase měli uvědomit, že závodit s motorkou je nejen nesmysl, ale také hazardováním se životem motorkáře. Ten totiž bude vždy rychlejší. A jestli překračuje rychlost nebo ne, od toho je tady policie.

autor: pgj
Spustit audio