Pojištění přes internet?

9. listopad 2006 13:00

Podle některých odborníků má až 70 % lidí smlouvu o povinném ručení uzavřenou vždy k 1. lednu. Kdo by tedy nebyl spokojený se svou stávající pojišťovnou, měl by právě v těchto dnech sepsat výpověď smlouvy, aby stihnul lhůtu 6-ti týdnů. Všem těm, které zajímají případné ušetřené peníze, teď dáme dobrou radu. Porovnejte si Vaši současnou smlouvu s nabídkami všech ostatních pojišťoven. Nemusíte obíhat všechny pojišťovny stačí na internetu zadat pár adres a máte porovnání Vaší smlouvy se všemi ostatními nabídkami.

To, že internet je fenoménem, není třeba dlouho opakovat. Možná by to ale mohla být jakási omluva pro ty, kteří se k němu zatím stále běžně nedostanou. Přesto - díky rozvoji internetových kaváren, anebo připojení ve veřejných knihovnách nebo školách, si už skutečně každý může vyhledat, co je třeba.

"Je to trend, který k nám vstupuje s poměrně velkou razancí. To znamená, že my se na vlně tohoto trendu pouze snažíme svézt, ale do budoucna to bude jeden z nejdůležitějších způsobů, jak sjednat pojištění nebo obecně pojištění či finanční produkt," říká Filip Kahoun ze společnosti Callin.

Jeho firmu asi znáte i Vy, kteří jinak netrávíte celé dny surfováním po internetu. Když totiž loni začínali, vysely na mnoha místech plakáty s reklamou na poměrně ojedinělý prodej povinného ručení po telefonu. Tehdy ale šlo jen o jeden produkt jedné společnosti a soudě podle změny strategie, příliš velké terno to nebylo.

Nicméně teď můžete na jejich stránkách vybírat povinné ručení od všech pojišťoven na trhu.

"Ta myšlenka není ojedinělá. Existuje několik podobných projektů, nicméně pro nás bylo samozřejmě velkou obchodní výzvou udělat tentýž záměr, řekněme s větší klientskou podporou."

Zmiňovanou podporu si každý může porovnat sám. Už z loňska od nás víte o nejvýraznějším konkurentovi, o stránkách top-pojisteni.cz. Další srovnání povinného ručení je i na stránkách: Povinne-ruceni.com -(5 pojišťoven a posta) nebo pojisteni-vozidel.cz - ( 8 pojišťoven pošta). Víte co, pojďme si teď názorně vyzkoušet, jak výběr povinného ručení na internetu vypadá. Pro první modelový případ jsme si s Janem Žalčíkem z Callinu zvolili mladíka v silnějším autě, který žije třeba v Jeseníku.

"Bude muset zadat zhruba 15 kritérií, které jsou potřeba k přesnému výpočtu ceny, pro stanovení všech nabídek na trhu pojištění v České republice. Začneme tedy obsahem motoru, přidáme výkon - říkal jste, že to bude silnější vůz, tak dejme tomu kolem 90 kW. Rok výroby je 1990, jste soukromá osoba ve věku 25-ti let a bydlíte v Jeseníku. Máte vyježděný nějaký bonus z předchozí pojišťovny?"

Bonusy si totiž pojišťovny uznávají mezi sebou. Abyste měl alespoň minimální, je nutné jezdit nejméně rok bez nehody. Obecně se pak dá říct, že pojišťovny uznávají za každých 12 měsíců 5% slevu na pojistném, jsou ale i výjimky a sleva může být větší. Vraťme se ale k našemu srovnání povinného ručení na konkrétním případě. Pro začátek jsme zvolili mladíka v silnějším autě z Jeseníku. Jezdí hned od svých 18ti let a neměl žádnou nehodu.

"Tedy od 18 let vlastní auto a poctivě si za něj platí pojistné, tak potom má nárok na maximální bonus v tomto roce. Protože veškeré pojišťovny si u nás uznávají bonusy navzájem, není rozhodující, jestli u své pojišťovny máte 10% nebo 20%, ale kolik měsíců jezdíte bez nehody," říká Jan Žalčík z callinu.

Ještě zadáme, kdy chceme povinné ručení platit, přičemž je dobré vědět, že některé pojišťovny splácejí čtvrtletně nebo půlročně finančně znevýhodňujíno a už je tu cenové srovnání jednotlivých pojišťoven.

"V tomto konkrétním případě je rozdíl nezi nejnižší a nejvyšší nabídkou přes 2.500 korun a to už je pořádná úspora. Pokud se podíváme na tohoto mladého pána v Praze a na jeho sazby pojištění, tak jak sami vidíme, potenciální úspora je ještě větší. Je to kvůli trendu, který pojišťovny při sazbování udávají. Je totiž zjevné, že mladí lidé ve velkých městech, konkrétně v Praze, mohou být sice dobří řidiči, ale stejně budou platit nejvyšší sazbu."

Statisticky jsou ale prostě nejrizikovější. Vyzkoušeli jsme proto další případ - tedy Jeseník versus Praha, ovšem věk jsme zdvojnásobili - máme padesátníka a motoru ubrali polovinu výkonu, tak aby odpovídal třeba felícii. V Jesenickém případě je rozdíl mezi nejnižší a nejvyšší cenou zhruba 1000 korun. V Praze je to 1500, tedy zhruba dvojnásobek nejnižší nabídky. Cena ale není to jediné, co bychom měli při výběru poměřovat.

"U každého produktu je připraven detail, který vám řekne jaké asistenční služby daná pojišťovna nabízí, zda v povinném ručení máte pouze ochranu proti škodám, které způsobíte někomu jinému provozem svého vozidla nebo jestli jsou tam zahrnuty i různá připojištění. Některé pojišťovny nabízejí úrazové připojištění řidiče zdarma nebo modifikovaný produkt, který chrání i vaše auto. Je celkem jednoduché si přečíst, co za danou cenu dostanete."

Už jsme si tedy vybrali vhodný kompromis mezi nabízenými službami a také mezi cenou. Co když ale budu chtít smlouvu skutečně uzavřít?

"Když už jste vybral, rozmyslel a jste přesvědčen, že u pojišťovny to pojištění chcete uzavřít, tak není nic jednoduššího, než vzít velký technický průkaz, protože všechny údaje z hlavy znát asi nebudete a projdete formulářem pro sjednání pojištění, dále až do rekapitulace, kde si zase zkontrolujete, jestli všechny zadané údaje jsou správné."

Vyplněná smlouva Vám pak obvykle přijde poštou k podpisu, a když zaplatíte, je to hotovo. Tady je ale třeba zmínit, jednu důležitou věc. Dosud zmiňovaný callin - jak jsme ověřili - jako jediný na trhu nabízí u většiny pojišťoven uzavření bez čekání na pošťáka, smlouvu odešlete po internetu a po internetu také zaplatíte.

autor: pek
Spustit audio