Policejní opatření o Velikonocích

20. duben 2011 13:02

Na silnicích existují podle statistik dopravních nehod čtyři kritická období: začátek a konec prázdnin, Dušičky a Velikonoce, které jsou právě před námi. Už odpoledne děti zapomenou na školu, protože zítra a v pátek mají velikonoční prázdniny, na které navazuje prodloužený víkend. Když k tomu připočteme krásné, už skoro letní počasí, je jasné, že na cestách bude hodně rušno.

Kde očekávat největší komplikace? Určitě na výjezdech z velkých měst, a to z praxe už dnes v podvečer. Velké komplikace se dají čekat na pražských výpadovkách, protože na mnoha z nich jsou dopravní omezení a uzavírky – například na Jižní spojce u Lanového mostu ve směru na Hradec Králové se jezdí místo tří jen dvěma pruhy a kolony jsou tam každý den. Pražští dopravní policisté se sice budou snažit motoristům pomáhat, ale trpělivostí se budou muset obrnit asi všichni.

„Budeme usměrňovat provoz například v místech, kde se z vedlejší silnice najíždí na hlavní přes stopku – policisté se tam budou snažit regulovat provoz, aby řidiči z vedlejší silnice mohli najet. V Praze však budou kolony pořád, protože silnice na území hlavního města prostě kapacitně nestačí. Máme připraven i vrtulník kvůli případnému monitoringu dopravy,“ říká šéf pražské dopravní policie Pavel Švrčula.

Při návratu z Velikonoc, tedy v pondělí, podobné problémy nečekáme. Přestože se bude asi více lidí vracet ve stejný čas, budou mít tu výhodu, že na silnicích nebudou potkávat kamióny. Velikonoční pondělí je svátek, a tak podobně jako v neděli platí pro nákladní auta zákaz jízdy od 13. do 22. hodiny, což by pro návrat rekreačních motoristů domů mělo být dostatečné. Dnešní nebo zítřejší odjezdy budou v tomto směru komplikovanější. Kamióny totiž normálně pracují.

Pracovat budou víc i policisté, kteří od dnešního dne až do pondělí chystají až 152 dopravně bezpečnostních akcí. Převážně budou zaměřeny na alkohol a rychlost. Kdy a kde je na silnicích můžete potkat? Výčet by byl dlouhý, protože každé okresní ředitelství si může samo podle svých potřeb určit přesná místa a hlavně časy kontrol, takže asi bude lepší, když při svých cestách budete počítat s tím, že policistu, třeba i v civilním autě, potkáte. „Budeme měřit rychlost, kontrolovat dodržování zákazu předjíždění a nedání přednosti a samozřejmě budeme kontrolovat alkohol v krvi. Vzhledem k tomu, že probíhá řada kulturních a společenských akcí, budeme se snažit preventivně působit na chování motorkářů na silnici,“ komentuje ředitel republikové dopravní policie Leoš Tržil.

Cílem těchto kontrol však není vybrat co nejvíc peněz na pokutách, ale přispět ke zklidnění dopravy, aby byla co nejbezpečnější. Tady je například doporučení přímo od Leoše Tržila: „V každém případě by si řidiči měli rozvrhnout čas, aby se vyhnuli dopravním špičkám a kolonám, měli by sledovat dopravní informace, aby měli přehled o situaci na jejich trase. Zároveň by řidiči měli dbát zvýšené opatrnosti a hlavně nespěchat,“ dodává Tržil.

autor: evk
Spustit audio