Poplatky ČKP nemusí platit všichni

5. prosinec 2008 13:00

Pořádně sáhnout do kapsy budou muset po novém roce majitelé aut, která nemají povinné ručení. Česká kancelář pojistitelů totiž začne vybírat příspěvek do garančního fondu ČKP. Denní sazba je podle druhu vozidla od 30 po 300 korun, což například u staré stodvacítky dělá měsíčně 1500 korun. Z databází pojišťoven a vozidel je zřejmé, že aut bez povinného ručení je u nás zhruba 800 000. Ovšem mnoho z nich už fyzicky vůbec neexistuje. Budou muset i jejich majitelé od ledna platit zmíněný příspěvek?

To záleží na tom, kdy přestalo být vaše auto nepojízdné. Rozhodující je v tomto směru rok 1999, kdy začal platit zákon o povinně-smluvním pojištění, na jehož základě bude Česká kancelář pojistitelů příspěvky do garančního fondu vybírat.

"Měl-li jsem vozidlo už před rokem 1999 a od toho roku jsem ho nikdy neprovozoval a neuzavřel jsem povinné ručení, které mi tak ani nemohlo skončit, pak se na mě tento zákon nevztahuje. Vozidlo se ale nesmí objevit na veřejné pozemní komunikaci a ČKP na něm nemůže uplatňovat úhrady do garančního fondu," potvrzuje Josef Pokorný z ministerstva dopravy.

Ale pozor, není to tak jednoduché. Musíte prokázat, že s autem skutečně od roku 1999 nejezdíte. Že se neobjevilo třeba někde na pravidelné technické kontrole, musíte samozřejmě mít doklady anebo alespoň registrační značky.

"V dokladech by mělo být jasné, že jsem vozidlo vlastnil a po roce 1999 nebyl proveden žádný evidenční úkon. Možná ještě někde budu mít schovány staré doklady o uzavření posledního pojištění. Česká kancelář pojistitelů po mně bude chtít popsat stav a podpisem potvrdit, že vozidlo skutečně nebylo provozováno na pozemní komunikaci."

Ale nemusíme čekat na dopis od České kanceláře pojistitelů. Ba naopak, měli bychom nepojízdné auto odhlásit z registru vozidel ještě před tím. Pokud si nejste jisti, jaká všechna vozidla jsou na vás napsána, stačí zajít na příslušný úřad a tam by vám bezplatně měli poskytnout tyto informace. Co pak? Jak odhlásím neexistující auto, když k vyřazení z registru vozidel je nutný doklad o jeho ekologické likvidaci. I tady je rozhodující datum - tentokrát 1. 5. 2004.

"Pokud jsem zlikvidoval vozidlo před 1. květnem roku 2004, tudíž se na mě nevztahovala povinnost vůz ekologicky zlikvidovat, a toto uvedu do žádosti o trvalé vyřazení vozidla z registru, tak úřad nebude požadovat doklad o ekologické likvidaci."

V tomto případě jde o klasické správní řízení, ve kterém byste se do třiceti dnů měli dozvědět výsledek. Pokud ale úřad bude muset provádět složitější ověřování, což je velmi pravděpodobné, pak se může protáhnout i na několik měsíců. A jaký bude správní poplatek?

"V nejvážnějších případech až 15 000 korun, ale to budou opravdu výjimky."

Z dlouhodobého hlediska je to ale určitě výhodnější než riskovat problémy s Českou kanceláří pojistitelů. Ostatně příští týden se podrobně zaměříme na to, jak bude poplatky do garančního fondu vybírat, protože ti, kteří jezdí autem bez povinného ručení, jim určitě neuniknou.

autor: evk
Spustit audio