Povinná výměna řidičáků od A do Z

4. říjen 2007 13:50

Co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítřek. Škoda, že si na toto moudré přísloví nevzpomnělo těch téměř 800 000 řidičů, kteří si do konce letošního roku musejí vyměnit svůj stávající řidičský průkaz za takzvaný eurořidičák. A určitě to nestihnou, protože to by se jich denně muselo vyměnit 10 000, což je počet, který se zatím mění za celý týden. Prodloužení lhůty pro výměnu se už nechystá, a tak se nahlas začalo mluvit o tom, že tomu, kdo to nestihne, hrozí pokuta až 30 000 korun.

"Mě osobně by ranila mrtvice. Myslím si ale, že 30 000 korun pokuty tomu, kdo s neplatným řidičským průkazem nevyjede a prohřeší se jen tím, že má mezi doklady prošlý řidičák je prostě nesmyslné."

Pravidelní posluchači Radiožurnálu asi poznali hlas kolegyně Michaely Grimmové, která patří mezi vlastníky řidičského průkazu, vydaného před rokem 1994. Jenže Míšu nechává termín výměny chladným záměrně. Už nechce patřit mezi řidiče, protože dvacet let za volantem neseděla. Teď je ale na rozpacích.

"Myslela jsem si, že nebudu jezdit a starý řidičák si nechám doma, ale jak se ke mě doneslo, mohla bych za to dostat pokutu. Teď vůbec nevím, co mám se starým řidičským průkazem dělat."

A tak to Motožurnál zjišťoval, samozřejmě nejen pro naše kolegyni, ale pro vás ostatní, kteří v kapse máte třinácti a víceletý řidičský průkaz. Takže opravdu hrozí tak vysoká pokuta?

Teoreticky ano, v praxi se tak ale nestane. Ale po pořádku. Po našem vstupu do Evropské unie bylo potřeba sjednotit doklady a byly stanoveny termíny postupné a povinné výměny řidičských průkazů. Ten, kdo nesplní zákonnou povinnost, by tedy podle Karla Hanzelky z Ministerstva dopravy měl být potrestán:

"Úřad má škálu postihů rozsáhlou. Může se to vyřešit domluvou, ale také můžeme být nekompromisní a udělit pokutu až 30 000 korun, což nám zákon o přestupcích umožňuje."

Naproti tomu dopravní právník Zdeněk Svátek je přesvědčen, že k tak vysoké pokutě není opodstatnění.

"To je paragraf 46 zákona o přestupcích, který se jmenuje Ostatní přestupky proti pořádku ve státní správě a přestupky proti pořádku v územní samosprávě. Řidič, který si nepřišel vyměnit řidičský průkaz do konce tohoto roku, tedy do 31.12.2007, neporušil tento paragraf, a proto nemůže být stíhán tak vysokou pokutou."

A také nebude, protože i Ministerstvo dopravy dalo doporučení, aby pokuta byla maximálně tisícikorunová. Většina obecních úřadů ovšem bude pozdní výměnu řidičského průkazu řešit pouze domluvou, jak potvrzuje například vedoucí odboru dopravy prostějovského magistrátu Miroslav Nakládal:

"Pokutu dávat nebudeme, protože společenská nebezpečnost tohoto přestupku je nulová. Pokud nebude dotyčný přistižen, že řídí s neplatným řidičským průkazem, bude to řešeno pouze domluvou. Podle informací od kolegů z ostatních měst vím, že k tomuto problému budou přistupovat obdobně."

I proto je velmi nepravděpodobné, že by úřady byly iniciativní a pomocí registru řidičů obesílaly ty, kteří si průkaz včas nevyměnili a ukládaly jim pokuty.

"Jak se říká, není žalobce, není soudce. Pokud budete mít starý řidičský průkaz doma a nepřijdete si ho včas vyměnit, pokuta vám zřejmě nehrozí." Jinými slovy, pokud se rozhodnete vyměnit řidičský průkaz, vydaný před rokem 1994 třeba až na jaře, přestože jeho platnost končí posledním prosincem, nestane se téměř nic. Pouze zaplatíte poplatek 50 korun, zatímco teď je vydání nového průkazu zadarmo. Má to ovšem jednu podmínku. Nesmíte s neplatným řidičským průkazem usednout za volant, jinak vám hrozí několikatisícová pokuta.

"Když to zjistí policie, má možnost uložit blokovou pokutu v výši 1000 korun nebo to předat ke správnímu řízení, kde je pokuta vyšší - 1500 až 2500 Kč. V případě, že by došlo k ústnímu projednání, účtují se ještě náklady řízení ve výši 1000 korun."

Řidičský průkaz totiž jen potvrzuje řidičské oprávnění pro jednotlivé skupiny vozidel, a i když je průkaz neplatný, řidičem je člověk stále.

Přestože bude mít podle odhadů Ministerstva dopravy 10 procent řidičů neplatný řidičský průkaz na začátku příštího roku, kolik z těch přibližně půl miliónů lidí ještě někdy usedne za volant? Vždyť tato část povinné výměny se týká řidičských průkazů vydaných v letech 1964 až 1993 a to znamená, že mezi jejich držiteli je mnoho starších lidí, kteří už dávno neřídí anebo i generace střední, která si do stále hustějšího provozu už netroufá. Jak tedy přestat být řidičem i podle zákona? Záleží na tom, jestli chcete přestat být řidičem natrvalo anebo pouze dočasně. S Karlem Hanzelkou z Ministerstva dopravy proto nejprve musíme odlišit dva velmi důležité pojmy:

"První je řidičské oprávnění, druhý je řidičský průkaz, který je dokladem k danému oprávnění. To je nehmotná záležitost kterou získáte absolvováním autoškoly a složením zkoušek. Tím, že máte propadlý řidičský průkaz, nepřicházíte o řidičské oprávnění a nemusíte znovu do autoškoly, ale pouze jedete z neplatným řidičským průkazem."

A za to - jak jsme už říkali - hrozí ve správním řízení pokuta až 2 500 korun. Pokud tedy neřídíte, ale řidičský průkaz si chce nechat takzvaně pro strýčka Příhodu, kdyby náhodou přeci jen někdy, pak je asi nejjednodušší teď nedělat vůbec nic. A pak kdykoli po Novém roce neplatný řidičský průkaz bez front a pokuty vyměnit za nový, jak potvrzuje doktor Zdeněk Svátek:

"Sice ztratil řidičský průkaz, ale neztratil řidičské oprávnění, takže by i po X letech mohl přijít na úřad a vyžadovat nový řidičský průkaz za poplatek 50 korun."

Předpokládá to ovšem, že v archivech se nic neztratilo a datum vaši tehdejší úspěšné zkoušky v autoškole bude k dohledání. To ovšem může být vzhledem ke stěhování pravomocí od policie na státní správu občas problém. Ale to je jiná kapitola. Co když už opravdu nechci nikdy řídit auto? Na základě čeho budu vymazán z registru řidičů?

"Pokud využijete zákonné možnosti a vzdáte se řidičského oprávnění, to znamená, že na úřadu odevzdáte průkaz a oni vás vymažou z registru řidičů. Pokud by tento člověk chtěl v budoucnu opět řídit, musel by znovu projít autoškolou a složit příslušné zkoušky."

Jak se ale vzdát řidičského oprávnění? Jedině písemně.

"Samozřejmě, musí uvést, že se vzdávají řidičského oprávnění, protože ztráta průkazu neznamená, že jsem přišel o řidičské oprávnění. Jediná cesta, jak přijít o řidičské oprávnění, je buď vyslovením zákazu řízení, ze zdravotních důvodů anebo právě tím, že se ho vzdáte," přibližuje praktickou stránku věci šéf prostějovského odboru dopravy Miroslav Nakládal.

V tomto případě je nutná buď osobní návštěva na úřadě, nebo ověřená plná moc anebo doporučený dopis s notářsky ověřeným podpisem. A proč je dobré být vymazán z registrů řidičů, vysvětluje právník Zdeněk Svátek:

" Předpokládejme, že všichni členové našeho národa jsou pořádní a vzdají se řidičského oprávnění. Úřad si potom bude moci udělat pořádek v záznamech a nebude mít evidovány dávno neexistující řidiče, potažmo osoby."

Registr řidičů totiž není provázán s evidencí obyvatel, takže kdo se neodhlásí, zůstává v něm i nedále. Týká se to i osob, které zemřely a jejich příbuzní to v rozporu se zákonem nenahlásili.

autor: evk
Spustit audio