Pozor na povinné zimní pneu!

22. listopad 2006 13:00

Letošní mimořádně teplý a suchý podzim narušil plány nedočkavým nadšencům zimních sportů. Beze sněhu jsou zatím všechny sjezdovky v České republice a teplé počasí překvapilo i obyvatele alpských zemí. Na svazích, kde se touto dobou běžně vesele lyžuje, se spokojeně pasou "fialové" krávy a hoteliéři počítají ztráty. Lyžuje se pouze ve vyšších polohách na ledovcích. Doufejme, že tento neutěšený stav nebude trvat dlouho a do Alp už brzo vyrazí, tak jako každý rok, tisíce českých lyžařů. Abyste po cestě neměli problémy, ať už v podobě pokuty od policie nebo uváznutí v závěji, čtěte dál. Upozorníme vás na novinky a změny v pravidlech na silnicích v alpských zemích a poradíme, jak se na cestu do hor vybavit.

Problémy na cestě na zimní dovolenou mohou nastat už na hranicích. Podle Miroslava Preclíka z ÚAMK v poslední době začali šťouraví policisté kontrolovat i takovou věc, jakou je mezinárodní značka, tzv. cézetko. "Pokud se jede jen do zemí EU, tam stačí na nových registračních značkách modrý proužek s malým CZ. Pokud jedeme do zemí mimo EU, třeba Švýcarska, tak je potřeba stále velká "cézetka" a sice ta, která je mezinárodně schválená - tedy černobílá."

Takže žádná průhledná nalepovací cézetka. Pokud nemáte správné mezinárodní označení, ať už v podobě modrého pole na SPZ nebo klasického černobílého oválu s CZ, hrozí vám pokuta.

"Z Německa jsem včera dostal mail, že naši turisti byli pokutováni za nesprávnou cézetku. Dostali pokutu 15 EUR."

Další nepříjemná věc, která by nás mohla překvapit, je pokuta od německých policistů za chybějící zimní výbavu. Začal tam totiž platit nový, pro někoho možná trochu podivný, zákon.

"Platí nejenom v Německu, ale také v Rakousku. Řidiči by si měli být vědomi, že v zimním období je tam předepsáno používat zimní výbavu. Pokud je silnice suchá, svítí sluníčko, nic se neděje, tak může mít řidič obuté auto i do letních pneumatik. Jakmile ale dojde ke změně počasí, ke sněžení a náledí, pak už to nestačí. Takový automobil, který nemá zimní výbavu, je odstavován a řidič pokutován."

Zimní výbavou se myslí samozřejmě zimní pneumatiky s nejméně 4milimetrovým dezénem, nemrznoucí směs do odstřikovačů a také sněhové řetězy. Pokud vám něco z toho bude chybět a zastaví vás policista, peněženka bude rázem lehčí o 20 euro a nebo také o 40, jestliže kvůli třeba letním pneumatikám zablokujete dopravu. Cesty do alpských zimních středisek vedou velkou měrou po dálnicích.

"Cesta ubíhá celkem rychle, dokud se nestane na dálnici nebo rychlostní silnici nějaká havárie. Potom se tvoří kolony, takže i na to by měl řidič myslet a počítat s tím, že se nedostane do cíle tak brzo, jak uvažoval."

Chytré je si tedy cestu dopředu naplánovat a třeba i zavolat do některého z českých autoklubů, kde vám rádi řeknou, jaká je na dálnicích a silnicích aktuální situace. Stejně jako u nás je nutné počítat i s tím, že hlavně kolem velkých měst budou třeba v pátek odpoledne kolony, které vás zdrží. Před cestou do hor je také dobré vzít si do auta nějaké praktické věci, jako je třeba rozmrazovač zámků, škrabka a nebo i lopatka.

"Ti, co jezdí na hory pravidelně, vědí, že lopatka je nezbytností, doporučil bych i smetáček. V horách je docela obvyklé, že když napadne 30 - 40 cm sněhu a vy zrovna potřebujete popojet s autem, jste bez lopatky vyřízení."

autor: bob
Spustit audio