Předplacené dálnice jen do konce roku

17. listopad 2006 13:00

900 korun. Co to pro vás znamená? Kolik to je? Málo nebo hodně? Pro hodně lidí hodně. A právě tolik stojí celoroční dálniční známka. Zvykli jsme si, že platí od počátku prosince roku předcházejícího do konce ledna roku následujícího. Letos tomu ale bude jinak.

V souvislosti se zavedením mýtného od 1. ledna roku 2007 pro automobily nad 12 tun, došlo ke změně platnosti letošního ročního dálničního kupónu.

"V zákoně, který novelizuje Zákon o pozemních komunikacích, je stanoveno, že dálniční kupón pro rok 2006 neplatí až do 31. ledna roku 2007, ale pouze do 31. prosince letošního roku," konstatuje JUDr. Zdeněk Svátek.

Jak bylo naznačeno, důvodem je zavedení mýta.

"Vozidla, která budou podléhat mýtu, by v tomto případě měla zaplacena na toto období i časový kupón. Došlo by v tomto případě k tomu, že by při ponechání přesahu platnosti pro vozidla do 3,5 tuny došlo k diskriminaci vozidel nad 12 tun. Proto došlo při uplatnění nové normy zpoplatnění k co nejoptimálnějšímu řešení," vysvětluje Marcela Žižková z Ministerstva dopravy.

Přesto se právě majitelé osobních aut mohou cítit poškozeni, a dalo by se říci, že právem.

"Každý má samozřejmě právo obrátit se na soud. Musím ale říci, že přesah platnosti kupónů přes rok, pro který jsou vydány, není faktickou prodloužení platnosti, ale je určitou benevolencí státu kvůli zjednodušení života řidičů a pro kontrolu policií. Z těchto důvodů nemůžeme tvrdit, že zákon zkracuje platnost těchto kupónů, ale pouze ruší benevolenci státu tolerující nákup kupónů o měsíc déle."

Zvažovalo se, že se zákon nějakým způsobem upraví, aby letošní známka platila do konce ledna příštího roku, ale nakonec se ukázalo, že to není možné.

"Na základě právního rozboru se ukázalo, že to nelze měnit, a že dálniční kupóny pro rok 2006 budou platné do 31. prosince tohoto roku."

Takže pozor! Celoroční známku na rok 2007, budeme-li chtít jet po Silvestru po dálnici, muset koupit do 1. ledna. Pak už se vše vrátí do starých kolejí.

"V novele zákona se říká, že roční dálniční kupón bude platit měsíc před a měsíc po daném kalendářním roce. Platnost 14 měsíců tedy zůstává i nadále v zákoně zachována," vysvětluje JUDr. Zdeněk Svátek.

V příštím roce dojde také ke změně u krátkodobých známek.

"Roční kupón zůstává stejný, ale dále budou k dostání měsíční a 7ti denní dálniční kupóny. Zatím ale nebyla stanovena jejich cena."

Předpokládá se, že ceny známek zůstanou stejné, ale zákon stanoví v případě celoročních jakýsi cenový strop.

"Zákon stanoví, že dálniční kupón pro vozidlo do 3, 5 tuny smí stát maximálně 1 200 korun."

autor: pgj
Spustit audio