Prezidentská kolona stále v pohybu

3. duben 2009 13:00

Tak už víme, jak bezpečným autem se bude po Praze vozit prezident Barack Obama. A protože je zřejmé, že by si naše hlavní město rád prohlédl - vždyť v sobotu bude mít soukromý program, pak je docela dobře možné, že prezidentskou kolonu, či alespoň zmíněné speciální auto, můžete potkat na nejrůznějších místech. Co v té chvíli dělat? A jak se vlastně vybírají trasy pro průjezdy takových kolon?

Paradoxně hlavní zbraní naší ochranky pro průjezdy prezidentských kolon centrem Prahy jsou tramvaje.

"Například tato konkrétní trasa; kdyby na ní shodou okolností nebyly koleje, tak nemáme kam jet. Jediná možnost přesunu je po tramvajovém pásu, pokud tam nějaký je. Ale vyrazit tímto stylem do centra města, tak jsem téměř ztraceni," s úsměvem přibližuje Miroslav Kuneš, který má na Ochranné službě na starosti právě dopravu.

Samotné trasy přejezdů jsou více či méně dány, přesto se musí před každým novým průjezdem znovu zkontrolovat.

"Den předem si zjišťujeme, jestli je daná trasa průjezdná a není na ní nějaký problém. Může se stát cokoliv, havárie nebo změna dopravního režimu," nechává nahlížet do zákulisí příprav průjezdů ředitel ochranné služby Lubomír Kvíčala.

Zároveň jsou vždy připraveny záložní trasy, takže i když jsou někde vyznačeny zákazy parkování, pak se může prezidentská kolona objevit i jinde.

"Když tady byl pan prezident Bush, tak před přistáním na letiště jsme dostali informaci, že na naší trase pochoduje nějaký dav lidí proti nám. Velmi rychle jsme se tedy domlouvali, kudy pojedeme. Naštěstí průvod zašel na chodník, takže jsme mohli pokračovat po stanovené trase. Ale byli jsme připraveni jet okruhem, abychom se davu vyhnuli."

Tehdy měla prezidentská kolona 36 vozů, kolik jich můžeme čekat teď?

"Předpokládám, že nebude kratší."

Takže minimálně pět minut bude trvat její projetí kolem. A je potřeba dobře sledovat, kde je její konec, protože v prezidentské koloně nejsou jen černé limuzíny, ale také třeba sanitka či mikrobus s doprovodem. Na jejím začátku a konci je každopádně vždy auto v policejních barvách.

"Musíme se snažit omezovat riziko na minimum a snažit se předcházet konfliktům - aby nedošlo k nějaké zbytečné nehodě nejen naší vinou, ale kvůli nepozornosti řidičů."

Základem bezpečné přepravy je pochopitelně neustálý pohyb kolony, ale protože politik nikdy nesmí přijet na místo schůzky dříve, pak někdy i vládní kolona může jet pouze krokem.

"To ovšem zase způsobuje zdržení dopravy. Na dané trase se může udělat delší kolečko nebo se daná trasa objede dvakrát, ale je to opravdu výjimka a za poslední dobu se nám to nestalo."

A nedá se předpokládat, že by k tomu došlo při návštěvě prezidenta Obamy. A ještě jedna dobrá zpráva - při nedělní podvečerním odjezdu politiků 26 zemí z Kongresového centra se budou ulice uzavírat pouze při odjezdu právě amerického prezidenta. U ostatních by provoz neměl být příliš narušen.

Český rozhlas připravil k návštěvě prezidenta USA Baracka Obamy a summitu Evropské unie v Praze speciální web Barack Obama v Praze.

autor: evk
Spustit audio