Při nákupu sedačky chybujeme

4. červenec 2006 13:00

Dítěti v autosedačce hrozí 7x menší riziko, že se zraní nebo zemře, a to už je jednoznačný důvod pro jejich používání, nehledě na zákon. Nepřipoutané dítě letí při nárazu, ale také třeba jenom při prudkém panickém brždění vpřed stejnou rychlostí jakou auto jelo. To znamená, že na sedadlo nebo přístrojovou desku dopadá několikanásobkem své váhy. Například náraz v 50 km/h je jako pád ze třetího patra. Aby sedačka dítě pořádně chránila musíme ji správně vybrat. Jak?

Je to stejné jako se vším ostatním. První, co potřebujeme vědět je, co vlastně chceme. To je totiž nejčastější chyba při nákupu sedačky.

"Lidé kupují autosedačku bez toho, aby věděli pro koho má být určena. Neznají výšku a váhu dítěte. Je také potřeba vědět, co od sedačky očekáváme. Zda ji například budeme používat pouze na sedadlech s tříbodovými pásy nebo i na prostředním sedadle, kde je dvoubodový bezpečnostní pás. To vše je třeba si ujasnit předem," radí Pavel Erben, prodejce autosedaček.

Autosedačka by měla takzvaně sedět, protože jinak dítě nebude dostatečně chránit a riziko zranění bude výrazně vyšší.

"U sedaček, kterým říkám hloupé, hrozí, že autosedačka bude volná a bude létat. Z hlediska čelního nárazu bude vše v pořádku, ale bude stačit trochu ostřeji projet zatáčku a sedačka může až spadnout na bok, bude se viklat a dítě si bude připadat jako na vodě."

Záleží tedy na značce a typu auta, v němž budeme sedačku převážně používat. U některých je lepší ji v autě přímo vyzkoušet.

"Čím se jedná o méně běžné auto, tím spíše je třeba sedačku vyzkoušet. Jedná-li se o běžné auto, jako například octavii a další, pak zkušení prodejci dokáží poradit, zda bude daná sedačka danému autu odpovídat."

Svoji roli tady u mnoho lidí hraje cena.

"Cenu autosedačky tvoří značka a její konstrukce. Pokud se jedná o "hloupou" sedačku v kategorii od 9 do 18 kg, pak je samozřejmě konstrukčně jednodušší. Je-li to chytrá polohovací sedačka, pak je konstrukčně složitější a to se samozřejmě musí zaplatit."

Mnohé zláká nízká cena autosedačky, ale dokážete vyčíslit hodnotu svého dítěte? Stojí vám za 1 500 korun? Nebo snad 3 000?

"Nejjednodušší, na čem se dá ušetřit, je potah. Tím se dá sedačka ošidit a snížit cena. Klasickým případem jsou autosedačky v hypermarketech, kdy se ošidí potah, případně se odeberou některé funkce, jimiž je zajímavá. Na první pohled sedačka vypadá stejně jako ve specializovaných obchodech, ale nenabízí zdaleka tolik."

A na závěr ještě stručné shrnutí. První autosedačku by dítě mělo mít už při odjezdu z porodnice, druhou budeme pořizovat až bude samo sedět a začne kolébku, která se umisťuje proti směru jízdy přerůstat. Ta by měla být vybavena samostatnými pásy. A nakonec přijde podsedák nebo raději podsedák se zády a opěrkou hlavy, který využívá pásů ve vozidle.

autor: pgj
Spustit audio