Přibude parkovacích míst

5. květen 2006 13:00

Týden co týden vás už od počátku dubna informujeme o změnách, které na našich silnicích nastanou od poloviny roku. Leckdy vás, především notorické hříšníky, strašíme, a tak se dnes budeme snažit vás trochu potěšit. Mezi 80 změnami pravidel od 1. července je totiž i ustanovení, které by mohlo a mělo zvýšit počet parkovacích míst.

Bez diskuse každý, kdo se snaží zaparkovat v centru některého z našich větších měst, zažívá nepříjemné chvilky když jezdí stále dokola a ne a ne najít místo, kde by zaparkoval bez hrozby pokuty. Přitom v řadě ulic by stačilo, kdyby auta parkovala kolmo a ne podélně, což znamená prakticky dvojnásobek parkovacích míst. To dnes ale lze pouze na místech, kde je takové parkování povoleno. Od poloviny roku se to změní.

"Vrátí se pravidlo, které platilo desítky let do roku 2000, kdy přišel nový zákon. Vozidla do 3 500 kilogramů budou moci v obci parkovat nejen podélně, ale i kolmo nebo šikmo k okraji vozovky. Nesmí být samozřejmě ohrožena bezepčnost nebo plynulost provozu," konstatuje JUDr. Zdeněk Svátek.

Samozřejmě, i nadále bude platit, že mezi takto zaparkovanými vozidly bude muset zůstat 3 metry volný jízdní pruh. Další úleva se bude týkat taxislužby.

"Řidiči taxislužby budou moci zastavit ve druhé řadě, aby mohli vyřídit záležitosti se zákazníkem, ať už nasednutí, placení nebo vystoupení."

Řada firem má z důvodu nedostatku parkovacích míst, kde působí, vyhrazená parkoviště. Nově je za určitých podmínek budeme moci krátce využít.

"Na místě vyhrazeném pro určitou firmu nebo její zákazníky budeme moci, nebude-li obsazeno, zastavit nejdéle však na 3 minuty. Jestliže ten, který má ono místo vyrazeno, přijede, pak budeme muset místo okamžitě opustit."

A tady pozor: to se nebude týkat míst vyhrazených pro zdravotně postižené!!! Novela zákona pamatuje i na lékaře ve službě.

"Praxe ukázala, že praktický lékař, když jede navštívit svého pacienta domů, má často problém s parkováním. Nove bude stanoveno, že prováděcí předpis stanoví doklad, na jehož základě budou moci lékaři snadněji parkovat."

Nová pravidla by tedy mohla poněkud ulevit řidičům parkujícím především v centrech větších měst. Za špatné parkování ale i nadále bude hrozit pokuta.

"Pokuta za špatné parkování bude v blokovém řízení 2 000 korun, ve správní řízení pak od 1 500 do 2 500 korun. Body špatně parkující řidič trestán nebude."

autor: pgj
Spustit audio