Referenty "vyrábí" zaměstnavatel

8. červen 2007 10:03

Řidiče můžeme zjednodušeně rozdělit do dvou skupin. Na řidiče-amatéry a řidiče-profesionály. Tedy ne, že by amatéři byli horší řidiči a neuměli řídit, ale jezdí jako soukromé osoby. Jenže, existuje ještě jedna skupina, tak něco mezi, a to řidič-referent. Kdo to je a jaké má povinnosti?

Zjednodušeně řečeno jsou to lidé, kteří v rámci svého zaměstnání jezdí autem na služební cesty, ale které řízení neživí.

"Za řidiče referentských vozidel jsou považováni ti, kteří nemají ve své pracovní smlouvě řízení jako náplň práce, ale zpravidla vzhledem k druhu vykonávané práce používají k výkonu funkce služební nebo se souhlasem zaměstnavatele soukromé vozidlo," vysvětluje JUDr. Zdeněk Svátek.

Zatímco profesionálům nařizuje zákon o získávání odborné způsobilosti přímo pravidelná školení, u referentů je to věcí zaměstnavatele.

"Tuto otázku řeší zákoník práce, kde je uvedeno, že zaměstnavatel je povinen zajistit svým zaměstnancům školení o právních a ostatních předpisech k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Do toho samozřejmě patří i znalost dopravních předpisů. Zaměstnavatel tedy může uložit zaměstnancům povinnost účastnit se školení, které jim zajistí."

To znamená, že zaměstnavatel také stanoví rozsah školení a případné zkoušky.

"Rozsah školení stanoví zaměstnavatel, který není vázán zákonem o autoškolách. Může tedy stanovit školení například v délce 10, ale také 100 hodin. Je to jenom na něm. Také může stanovit, že zaměstnanec bude povinně na konci školení přezkoušen."

Současně zaměstnavatel může požadovat lékařskou prohlídku.

"V rozsahu školení může zaměstnavatel určit, že je zaměstnanec povinen se podrobit zdravotní prohlídce."

Stále více lidí je samo sobě zaměstnavatelem a zaměstnancem. Co oni?

"Tito lidé zatím nejsou nijak řešeni. Uvažuje se, že by byla skupina řidičů, kteří musí absolvovat školení, rozšířena, ale zatím je to v návrhu novely. V současné době tedy takovýto soukromník není povinen školením projít."

A pozor, když nařízené školení neabsolvujeme a způsobíme nehodu s neplatným takzvaným referentským řidičákem, nebo ho vůbec mít nebudeme, pak se nám to může pěkně prodražit. Zaměstnavatel totiž po nás může chtít veškerou škodu uhradit.

"V případě, že jsem se nezúčastnil zaměstnavatelem nařízeného školení, může po mně být požadována náhrada veškerých škod, které jsem zaměstnavateli způsobil," upozorňuje Zdeněk Svátek.

autor: pgj
Spustit audio