Řidiči opět dostávají jablka a citrony

18. květen 2004 00:24

Již tradičně bude v třetím květnovém týdnu probíhá na celém území České republiky celostátní dopravně preventivní akce "Jablko nebo citron". V těchto dnech můžete opět vidět v ulicích na zhruba 150 místech v celé republice dopravní policisty společně s dětmi v červených tričkách a čepicích s nápisem a logem akce.

Od ledna do dubna letošního roku již došlo ke 363 dopravním nehodám s účastí dětí. Při těchto dopravních nehodách bylo 308 dětí zraněno lehce, 35 dětí těžce a 3 děti zemřely. Jinými slovy: za první čtyři měsíce bylo při každé 78. dopravní nehodě zraněno nebo usmrceno dítě. Každých 40 dnů a 7 hodin zemřelo na našich silnicích dítě a každé 3 hodiny a 37 minut bylo zraněno dítě při dopravní nehodě. V již zmíněném období nedali řidiči při 43 dopravních nehodách přednost dítěti na přechodu, čím došlo k těžkému zranění 4 dětí a 41 dětí bylo zraněno lehce.

Značná část řidičů neustále překračuje stanovený rychlostní limit a mnohdy si vůbec neuvědomují, že svou bezohlednou jízdou nejvíce ohrožují děti-chodce na svých cestách do školy. Přesvědčili jsme se o tom i při loňském ročníku akce "Jablko nebo citron", kdy jsme zaznamenali rychlosti pohybující se kolem 90-100 km/h přesto, že byla měřená místa vybírána nejen v obci, ale dokonce v blízkosti základních škol nebo přechodů pro chodce. Nejvyšší dvě naměřené rychlosti 119 a 116 km/h byly zaznamenány v obci Horní Bečva v Severomoravském kraji. Právě proto chceme touto zajímavou a netradiční formou ukázat na tuto problematiku jinou než pouze represivní formou. Tato akce zanechává ve většině řidičů příjemný zážitek a netradiční vzpomínku, na kterou si vždy vzpomenou, kdykoli pojedou znovu stejným místem.

Policie České republiky není pouze represivní složkou, ale vyvíjí mnoho preventivních aktivit. V závislosti na vývoji trestné činnosti věnují policisté v oblasti prevence větší pozornost problematice, kde dochází k nárůstu kriminality nebo dopravní nehodovosti.

Policejní prezident každoročně vyhlašuje jedno téma, kterým se policisté v rámci preventivních aktivit v daném roce přednostně zabývají. Loňský rok byl vyhlášen "rokem ochrany nemotorizovaných účastníků silničního provozu" se zaměřením na chodce a cyklisty, rok 2004 je vyhlášen "rokem ovlivňování postojů účastníků silničního provozu". Snižování počtu nehod, jejich následků a také dopravní výchova je tedy pro policejní prevenci v roce 2004 prioritou "číslo jedna". Nejzajímavější a největší akcí v rámci dopravní prevence je právě akce "Jablko nebo citron".

Tato akce neprobíhá pouze v České republice, ale také na Slovensku, v Polsku a Maďarsku. Zatímco na celém území Slovenska probíhal 4. ročník v uplynulých dnech (3.-13. 5. 2004), v Polsku proběhl 4. ročník již v roce 2003 a probíhal po dobu dvou červnových dnů na celém území Varšavy. Všechny tyto akce probíhají podobně jako u nás, jsou založeny na stejném principu, mají společný cíl a vždy se rozdávají jablíčka a citróny.

Aktuální rozpis akce "Jablko nebo citron" v jednotlivých regionech, kontakty na odpovědné osoby, fotografie z minulých ročníků, úryvky článků z tisku a obrázky malované dětmi z celé České republiky budou opět široké veřejnosti volně dostupné na internetových stránkách MV ČR a Policie ČR www.mvcr.cz nebo na internetovém serveru www.jablkonebocitron.cz.

Dopravně preventivní akci "Jablko nebo citron" pořádají Policie ČR, Ministerstvo vnitra a Generali Pojišťovna a.s. Mediálními partnery akce jsou Rádio vnitro, DITA - Dopravní informační a tisková agentura, s.r.o. a Český rozhlas 1 - Radiožurnál.

autoři: jkr , PČR
Spustit audio