Řízky ani hamburgery nejsou ideální strava na cesty

9. srpen 2011 15:50

Hranolky s tatarskou omáčkou, hamburgery, bagety nebo vlastní řízky – to je velmi obvyklé menu našich rodin při delších cestách autem. Většinou jen tak něco sníme a nepřemýšlíme nad tím, jestli je právě to vhodné jídlo na delší cestu autem. Hlavní je, že nám chutná. Jenže jídlo a pití může výrazně ovlivnit pohodu a tím i správnou reakci řidiče.

Nejlepší je vyrazit na cestu ve správný okamžik – zhruba hodinu a půl od posledního jídla, kdy člověk není ani hladový, ani přejedený, protože jinak může dojít k útlumu. „Pravděpodobně zafunguje mechanismus snížení hladiny cukru v krvi a řidič se stává utlumenější a méně aktivní po stránce pozornosti a reakcí,“ vysvětluje Tamara Starnovská, nutriční terapeutka Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze-Krči.

Před delší cestou bychom se také měli vyvarovat těžkých jídel. „Můžete sníst nevhodné jídlo, například smažené nebo nějakou těžkou smetanovou omáčku, a následky budete pociťovat i druhý den. Tímto způsobem si můžete cestu zbytečně znepříjemnit,“ doplňuje její kolegyně, nutriční sestra Jitka Tomešová.

Celodenní jízda vyžaduje alespoň jednu delší přestávku na vydatnější oběd. Bohužel si častokrát říkáme, abychom se příliš nezdržovali, zastavíme někde na hranolky s majonézou, vždyť dětem to udělá radost. Jenže pro řidiče by to mohl být problém. „Nejen z toho důvodu, že obsahují velké množství tuku, takže je to celkově nezdravá potravina, ale podle jedné studie bylo dokonce dokázáno, že jídla z rychlých občerstvení ovlivňují chování řidiče a působí na jeho smysly – mohou vést k podrážděnosti, popudlivosti a také ke zvyšování rychlosti jízdy.“

Ideální je proto zastávka v restauraci či motorestu, kde si vybereme například ryby, drůbež, těstoviny nebo zeleninové saláty a vše zapijeme nejlépe džusem, čajem nebo minerálkou. Každopádně pro dostatečné trávení by přestávka na oběd měla trvat minimálně půl hodiny. „Přibližně dvacet minut totiž trvá, než z žaludku do takzvaného centra sytosti dorazí informace, že už je člověk sytý.“

Z jakých potravin připravit lehkou svačinku do auta? Základem je zelenina, případně ovoce. „Polovina housky potřená rostlinným tukem, na tom plátek sýra a kousek papriky anebo jablko a kousek tvrdého sýra,“ říká Tamara Starnovská.

Ovšem protože dvě ze tří rodin jedoucích na dovolenou si na cestu berou řízky, zajímalo nás, jaký je názor nutričních terapeutů na tento Čechy tak oblíbený cestovatelský pokrm. „Řízky nejsou ideální, protože je to tučná a relativně těžká strava. Navíc je tu trochu problém s přepravou, protože pokud nejsou uloženy v chladničce, měly by se sníst do dvou hodin od odjezdu z domova – maso je v teplém prostředí přece jen choulostivé,“ uzavírá Tamara Starnovská.

A ještě jedna rada: oblíbená káva nebo energetické nápoje působí většinou jen krátkodobě a hlavně močopudně.

ÚAMKTuristické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: evk
Spustit audio