S policií budeme hrát karty

24. květen 2010 13:02

Doba je zlá. Vytáhnout z kapsy dva tisíce korun znamená pro mnohé z nás zůstat v tu chvíli bez koruny. Jenže za chyby se platí, což platí i v případě dopravních přestupků. Policie dnes může na místě udělit pokutu až 2,5 tisíce korun, v případě způsobení nehody pak až 5 tisíc korun. I proto asi většina z nás uvítá, že v budoucnu bude možné zaplatit nejen hotově, ale i platební kartou z účtu, kde většinou nějakou tu rezervu máme.

Dopravní policie začne od 1. června zkoušet placení dopravních pokut prostřednictvím platebních terminálů. Nejprve jimi osadí všech 17 dálničních passatů a v ostatním provozu budou k dispozici třem krajským ředitelstvím.

„Dálnice byly vybrány s ohledem na předpokládanou lepší dostupnost sítě pro přenos dat. Dalším důvodem je vyšší procento cizinců, kteří požadují platbu prostřednictvím platební karty, a také celkově nižší dostupnost finančních institucí a bankomatů,“ vysvětluje šéf dopravní policie Leoš Tržil.

Nejde jen o zvýšení komfortu služeb, ale očekává se i ekonomický přínos. V rámci pilotního projektu budou policii platební terminály pronajaty a poplatek bude činit dvě procenta z vybrané částky, tedy dvacet korun z jedné tisícikoruny. To je výrazně méně, než stojí případné vymáhání pokut, které řidiči chtějí zaplatit složenkou. Těch je drtivá většina. „S ohledem na výši pokut je jich v současné době až sedmdesát procent.“

Řidič tak po spáchání a projednání přestupku, ve chvíli, kdy jeho spáchání uzná a bude s trestem souhlasit, bude mít na výběr z několika možností. „Buď může zaplatit pokutu na místě v hotovosti, nebo prostřednictvím složenky, anebo právě platební kartou.“

Pilotní projekt poběží půl roku. Důvody jsou jednoduché, poskytnout co nejspolehlivější službu. „Budeme zkoušet dva typy terminálů. Jeden s využitím jedné SIM karty, druhý se dvěma kartami, aby byla možnost spojení i s jiným operátorem. Proto je to pilotní projekt, abychom ověřili veškeré možnosti,“ uzavírá Leoš Tržil.

Následně by mohly terminály sloužit i pro vybírání kaucí, což by policie uvítala hlavně v oblasti mezinárodní nákladní dopravy, kde je vymáhání pokut problematické. V takovém případě se však budou muset kromě jiného vyřešit například účetní záležitosti. Za jak dlouho se s platebními terminály u policie setkáme běžně, dnes raději nikdo nechce odhadovat.

autor: pgj
Spustit audio