Silnice zažily nejtragičtější týden

7. prosinec 2009 13:01

Jsou to tak trochu paradoxy - jen se mezi lidi dostane informace, že na silnicích bylo bezpečněji, vzápětí přicházejí dny tragických nehod. Přesně takovou sinusoidu předvedl konec listopadu a začátek prosince. V právě uplynulém týdnu totiž při nehodách zemřelo 26 lidí a to je nejhorší týdenní bilance tohoto roku.

Měsíc listopad přitom nabídl v kolonce usmrceno výrazně nižší číslo než před rokem - až o 43 procent. Podle upřesněných čísel policejního prezidia si listopadové dopravní nehody vyžádaly celkem 63 obětí. O to víc zarážející je pak začátek posledního měsíce v roce.

"Bohužel vývoj v prvních prosincových dnech je velmi nepříznivý. Za prvních šest dní zahynulo 24 lidí, o šest víc než v loňském prosinci, což je nejhorší výsledek za posledních pět let," konstatuje smutnou bilanci policejní statistik Josef Tesařík a přidává komplexní pohled na právě uplynulý týden, který se vyhoupl do čela tragických statistik: "Policie vyšetřovala 1 561 nehod, ale při těchto nehodách zahynulo 26 lidí a dalších 502 bylo zraněno. Tento týden byl v letošním roce nejtragičtější. Nejvíce usmrcených zaznamenáváme při úterních a nedělních nehodách, kdy zahynulo sedm, respektive šest lidí."

U jedné z tragických nehod zasahovali také hasiči. Nehoda se stala brzy ráno v pondělí na Náchodsku.

"Na výpadovce z Jaroměře do Hradce Králové se čelně srazil kamión s osobním autem. V osobním voze cestoval dospělý muž s dítětem. Muž bohužel na místě zemřel a dítě utrpělo zranění. Hasiči zajistili vozidla proti požáru a úniku provozních kapalin. Teprve po zdokumentování nehody Policií ČR hasiči z vraku auta vyprostili tělo řidiče," popisuje Ivana Svitáková z Hasičského záchranného sboru.

Proč k nehodě došlo, je otázkou šetření, ostatně jako u mnoha jiných karambolů. Už teď však můžeme s jistotou tvrdit, že stoprocentně známe spoluviníka 77 nehod uplynulého týdne. Byl jím alkohol.

"Na celkovém počtu nehod se alkohol podílel necelými pěti procenty. Absolutní počet těchto nehod byl v hodnoceném týdnu v letošním roce zatím nejnižší," čte ze statistik Josef Tesařík.

To jsou skutečně paradoxy. Za námi je týden, ve kterém se na silnicích zabilo nejvíc lidí a zároveň bylo nejméně nehod zaviněných pod vlivem alkoholu. A některé - pokud by v tom nebyl alkohol - by možná mohly i pobavit.

"V pátek v hlubokých nočních hodinách zasahovala naše posádka - když bych to měl popsat slovy dítěte - u převráceného kočáru, kolem kterého pobíhal polomrtvý čert. Jednalo se o staršího pána převlečeného za čerta, který posilněný alkoholem při návratu domů nezvládl řízení a převrátil se s autem na střechu. Utrpěl jen lehké zranění v podobě tržné rány na čele," potvrzuje záchranář Bořek Bulíček.

Za jedenáct měsíců a šest dní letošního roku zahynulo při dopravních nehodách 785 lidí. Zkusme udělat všechno pro to, aby konečné číslo zůstalo pod hranicí osmi set. Hlavně se nesnažme dostat se za každou cenu do statistik.

autor: evk
Spustit audio