Stát konečně řekne kudy

27. srpen 2008 13:00

Nemine týden, aby se na několik hodin zastavila doprava na naší nejvytíženější a nejdůležitější spojnici mezi Čechami a Moravou - dálnici D1. Jak se ale dozvědět, že lepší je cestu tím nebo oním směrem raději odložit? Jak nestát hodiny v kolonách? K tomu potřebujeme snadno přístupné a ověřené informace, a hlavně včas. Během cesty se aktuální informace dozvíte například prostřednictvím naší Zelené vlny, ale možnost si cestu naplánovat není tak jednoduchá. To by se mělo do půl roku změnit.

Stát už nějakou dobu slibuje, že dá k dispozici komplexní dopravní informace, které může snadno získat hned z několika zdrojů.

"Jednotný systém dopravních informací by měl být tvořen třemi segmenty: informacemi od řidičů, od složek záchranného systému a dalších (tzv. agendových systémů) a informacemi z telematických systémů. Jen tak dokážeme složit úplný model reálného dění na silnici," říká koordinátor projektu Jaroslav Zvára.

Každá informace bude muset být ověřena nejméně ze dvou zdrojů. Jedním z nich budou i registrovaní dobrovolní zpravodajové Zelené vlny Českého rozhlasu. Na internetové adrese www.dopravniinfo.cz by tak měl mít motorista aktuální přehled o dění na všech dálnicích a silnicích České republiky.

"Snažíme se, abychom do jednoho místa, tedy Národního dopravního informačního centra, získaly všechny informace o událostech, které ovlivňují plynulost a bezpečnost silničního provozu - nehody, uzavírky, kolony, požáry vozidel, atd."

Důležité je, že tyto informace bude stát poskytovat zcela zdarma.

"Na základě smlouvy mohou jednotlivé rozhlasové stanice, telekomunikační operátoři, dopravci a další odebírat tyto informace zdarma jako veřejná služba. Mohou je potom využívat pro svoje dopravní zpravodajství, aby bylo ještě kvalitnější."

Z toho plyne možnost, že se k nám informace o nehodě v okolí místa, kudy pojedeme, dostane i prostřednictvím mobilního telefonu.

"Rádi poskytneme tyto informace i mobilní operátorům, ale očekáváme, že jejich přidaná podoba bude právě to, že je poskytnou řidičům ve zpracované podobě," doufá Jan Švec z Ředitelství silnic a dálnic.

Internet nabízí hned několik možností, jak dopravní informace poskytnout.

"Informace jsou jak v obrazové podobě - například obrázky z kamer, tak v textové podobě - informace o dopravních nehodách, tak ve schématickém znázornění v jednotlivých mapových podkladech."

V současné době je spuštěn zkušební provoz stránek. Postupně se budou například do systému zapojovat záchranné nebo asistenční služby. Počet přístupů je tedy omezen.

"Limit bude nastaven od září, kdy začíná zkušební provoz, a bude se postupně měnit v čase. Takže uvádět nyní nějaké číslo by bylo zavádějící," říká Jaroslav Zvára.

Ostrý provoz stránek a přístup pro všechny se pak plánuje od 1. ledna příštího roku.

autor: pgj
Spustit audio