Stěrače zvládnou i fotbalové hřiště

1. říjen 2007 13:30

Kolik z vás se v minulém hodně deštivém týdnu za volantem vztekalo, že stěrače pořádně nestírají, a vy tak z auta skoro nic nevidíte. Jenže to není chyba stěračů, ale majitele vozidla. Jednoduše je to spotřební věc, kterou je nutné jednou za čas vyměnit. A právě na to jsme se vás ptali v naši internetové anketě - jak často měníte stěrače - 17 procent hlasujících jednu ročně, 4 procenta dokonce dvakrát, ale naprostá většina - 79 procent - respondentů se k výměně stěračů odhodlá teprve tehdy, když prostě nestírají. A to je podle našich zkušeností asi to nejlepší.

Ale mělo by se to udělat ještě o chvíli dříve než kvůli špatně stírajícím stěračům z auta nic neuvidíte. I stěrače totiž mají svou životnost.

"Je to několik miliónů cyklů. Renomované firmy uvádějí, že stěrače by za svůj život měl setřít plochu dvakrát větší, než je fotbalové hřiště. Ale i mezi stěrači jsou značné rozdíly v kvalitě," konstatuje Jiří Veleba z Auto Prima.

Výměna stěračů by se tak měla řídit zdravým rozumem, protože je určitě rozdíl, jestli někdo ročně najezdí 7000 anebo 60 000 kilometrů. Jak tedy poznat, kdy je nutné stěrače, byť i s indikátorem, vyměnit?

"Je to čím dál tím složitější - prý v zájmu motoristy. Indikátor je zpravidla žlutý nebo zelený puntík, na kterém je poznat, jestli je břit opotřebovaný - je odřená barva puntíku. Osobně bych to ale nepřeceňoval, protože lidská logika a zkušenost je ten nejlepší indikátor. Řidič přece vidí, že stěrač odskakuje, drnčí nebo maže špínu, a v tom okamžiku by ho měl vyměnit za nový."

Není to tak dávno, co řidiči pravidelně měnili pouze gumičky stěračů, teď už to mnohdy ani nejde.

"Možná u starých škodovek, kde byly stírací plochy krátké, symetrické a planžeta byla poměrně jednoduché konstrukce. Dnes jsou stěrače asymetrické - jiné uchycení před řidičem než před spolujezdcem - a tak je nasazování například do 600 milimetrů dlouhého stěrače velmi obtížné."

A i proto není dobré, nechávat výměnu stěračů až do chvíle, kdy za hustého deště nic neuvidíte a u nejbližší čerpací stanice to budete chtít vylepšit. Typ stěračů na vaše auto tam totiž nemusejí mít a univerzální stěrač nemusí být zrovna to nejlepší.

"Univerzální stěrače je možné koupit na auta se symetrickými stěrači - Favorit, Felicie - ale u nových vozů musíte koupit přesný typ. I v tomto případě ale máte na výběr, jestli si koupíte originální kvalitu, značkovou kvalitu, velmi dobrou aftermarketovou kvalitu, plagiát nebo dokonce brak. Nedávno jsem v jednom supermarketu opět viděl naprostou napodobeninu jednoho typu stěračů, kdy na obalu byl zmíněn indikátor, ale samotný stěrač ho neměl."

Přesto se ale podle odborníka na náhradní díly Jiřího Veleby nedá říct, že by platilo - vyšší cena, kvalitnější stěrač. Vždy je ale výhodnější kupovat tyto doplňky ve specializovaných obchodech s autopotřebami než v hypermarketu, kde mají všechno a hlavně za výhodnou cenu. Kvalitnější stěrač totiž vydrží déle, ale přesto je potřeba jej čas od času zkontrolovat a ještě předtím než přestane dobře stírat jej vyměnit.

"Stěrač je totiž nejen prvek komfortu ale hlavně bezpečnosti. Osvěta obchodníků vede k tomu, že na ně lidé začínají víc dbát a včas je měnit."

autor: evk
Spustit audio