Strážníci budou měřit pod dohledem

24. červenec 2008 13:00

V rámci schvalování zákona o policii se strhla diskuse ohledně měření rychlosti městskou nebo obecní policií. Zákon byl sice schválen, ale od 1. ledna příštího roku by strážníci rychlost měřit nesměli, a tak už se chystá novela. Podmínky pro měření by se ovšem měly změnit. Jak?

Ke konci června letošního roku bylo u nás podle informací ministerstva 342 městských a obecních policií.

"Z těchto 342 obecních policií se jich na rychlosti měření vozidel podílí 157, tedy necelých 47 procent," konstatuje Ivo Chauer z Ministerstva vnitra.

Výsledky jejich měření pak nejsou zanedbatelné.

"Na bodovém kontu řidičů se podílí zhruba jednou třetinou. V minulém roce bylo projednáno všemi obecními a městskými policiemi 133 000 přestupků v provozu na pozemních komunikacích, které se týkaly překročení povolené nebo stanovené rychlosti vozidel."

Historie měření rychlosti strážníky začala před lety v Lázních Bohdaneč. Tehdejší zákon byl vykládán různě, vedly se nekonečné spory o tom, zda to možné je nebo ne a až zákon o silničním provozu v polovině roku 2006 jasně stanovil, že strážníci rychlost měřit mohou. Tato pravomoc by jim měla být od příštího roku odňata, ale to se nelíbilo senátorům a zadalo ministerstvu vypracování novely, která by měření obecní nebo městskou policií umožnila.

"Náš záměr je umožnit strážníkům měřit rychlost vozidel, ovšem zejména za účelem toho, aby došlo ke zvýšení bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích. Co se týká výběru míst, kde by měření mělo probíhat, tak největší přehled o problematických úsecích na našich silnicích má Policie ČR a tudíž ona by tato měření měla určovat. Tímto stanoviskem by obecní policie byla vázána."

Znamená to, že by strážníci nemohli měřit svévolně kdekoli. Navíc by mělo dojít k užší spolupráci mezi státní a městskou policií, a to prostřednictvím takzvaných koordinačních dohod.

"Dohoda bude soužil především k tomu, aby si obec a policie stanovily, jaké jsou priority veřejného pořádku a jak se veřejný pořádek zabezpečuje. Dále aby si stanovily nástroje, jakým způsobem si rozdělí kompetence v dané oblasti. A protože provoz na pozemních komunikacích nepochybně spadá do kategorie místních záležitostí veřejného pořádku, domníváme se, že tu je dostatek prostoru pro to, aby podrobnosti ohledně součinnosti a vzájemných vazeb policie a obecní nebo městské policie byly nějakým způsobem definovány."

Do budoucna by také měly být zpřísněny podmínky pro školení strážníků nebo budou například jasně vymezeny přestupky, které budou moci projednávat blokově na místě. Vše by se pak mělo stihnout projednat do nabytí účinnosti zákona o policii, tedy k 1. lednu roku 2009.

autor: pgj
Spustit audio