Strážník nemůže stavět jen tak

13. leden 2006 13:00

Ta tam je doba, kdy strážník znal každého ve svém rajónu, sem tam udělil pohlavek nezbednému uličníkovi, popřípadě došel za jeho rodiči. Navštívil stařenku, kterou několik dní neviděl, aby zkontroloval, zda je vše v pořádku, a tak dále. Dnes je spíše vidíme, jak obouvají špatně parkující auta nebo řidičům nechávají pozdravy za stěrači. Od doby, co opět po našich ulicích začali chodit, nebo spíše jezdit, obecní a měštští strážníci, se jejich pravomoci stále rozšiřují. Od počátku roku mohou provádět i orientační zkoušky na alkohol. Dnes se podíváme na to, za co všechno nás v současné době vlastně mohou pokutovat a popřípadě zastavit?

Právo zastavovat vozidla mají strážníci v několika případech.

"Za prvé je to na přechodech pro chodce, kdy mohou zastavovat vozidla, aby umožnili bezpečné přejití chodcům," vysvětluje JUDr. Zdeněk Svátek.

Toho strážníci využívají, když dohlížejí na bezpečnost dětí v okolí škol. Jinak ovšem městský nebo obecní policista nemůže zastavit vozidlo jen tak z rozmaru nebo kvůli preventivní kontrole.

"Mohou řidiče zastavit tehdy, když je řidič podezřelý ze spáchání dopravního přestupku, pokud jde o přestupek, k jehož projednání v blokovém řízení je městský policista oprávněn."

A jakých přestupků se to týká?

"Je to nedovolené stání nebo zastavení vozidla, vjezd do míst, kde je místní nebo přechodnou úpravou vjezd zakázán, dále porušení pravidel pro jízdu a vedení zvířat, jízdu na kole nebo kolečkových bruslích nebo nesprávné používání chodníku, například jízda po chodníku na kole."

Strážníci tedy mohou pokutovat například nedodržení zákazu vjezdu nebo přikázaného směru jízdy, ale už ne například nebezpečné předjíždění, třeba na přechodu, nebo jízdu na červenou. Ne vždy se strážníkem a případným postihem souhlasíme.

"V takovém případě je povinností městského policisty vyhovět mi a pokutu neudělit. Sepíše hlášení o přestupku a předá jeho vyřízení příslušnému obecnímu nebo krajskému úřadu do správního řízení. Tam se potom rozhodne o vine či nevině a případné sankci."

Městský nebo obecní policista může pokutovat i chodce nebo cyklisty. To se týká velmi často dětí, které si s nějakými pravidly starosti moc nedělají.

"Pokuta může být podle přestupkového zákona udělena od 15 let. Je-li dítě mladší, pak nemůže dostat pokutu."

autor: pgj
Spustit audio