Telefonista je horší než opilec!

24. květen 2010 13:00

Řada z vás asi ví, že za telefonování je v Česku pokuta, a dokonce i body na řidičovo konto. Ovšem abychom byli přesní, ocitujeme literu zákona. Za držení telefonu nebo jiného záznamového zařízení hrozí řidiči tři trestné body a pokuta 1.500 až 2.500 korun.

Přesto, že postih je vysoký, jen málokdo by mohl říct, že za volantem nikdy netelefonoval. V kontrastu s tím kouření, jídlo i pití - vše je u nás legální.

„Psychologové uvádějí, že telefonování podstatně víc snižuje soustředění než například jídlo, protože to je poměrně samozřejmá činnost. Naopak telefonování vyžaduje koncentraci nejen na držení přístroje u ucha, ale i na obsah hovoru, který navíc vedeme s osobou, která není na místě přítomna. To vyžaduje větší koncentraci a přirovnává se to k jízdě pod vlivem alkoholu,“ říká dopravní právník Jan Kněžínek.

Podle dopravní psycholožky Vlasty Rehnové však není telefonát jako telefonát. Telefonáty mezi kamarády a zvláště kamarádkami, kdy to nejdůležitější je řečeno na začátku hovoru a potom už se jen klábosí, jsou ještě únosné, ale vyřizování důležitých věcí je dost nebezpečné.“ Máme na mysli především obchodní cestující a manažery, kteří po telefonu řeší složité problémy. Většina z nich má však hands free, takže z pohledu zákona je vše v pořádku. Jenže jsou obě volné ruce podstatou celého problému?

Z mého pohledu nevidím jako nějaký dramatický přestupek situaci, když řidič chvíli řídí jen jednou rukou, pokud je na silnici klid. Horší však je, že se řidič nesoustředí na jízdu.“ Ano, tušíte správně. Právě ono „vypojení hlavy“ je hlavním důvodem, proč se telefonování za volantem zakazuje. Už teď jsou státy, kde nemůžete telefonovat ani s hands free, a tento úplný zákaz se prý bude dál šířit.

Postupně se tento postoj k telefonování začíná rozšiřovat, ale je to celkem ožehavá záležitost. Určitě jsou státy, ve kterých k zákazu alkoholu za volantem asi nikdy nedojde, protože tam je silná vinařská lobby. U nás je zase silná lobby, která má pocit, že kdyby člověk nemohl denně telefonovat při jízdě do a z práce, zkrachoval by.“

I když se spoustě z nás zdá, že není nic přirozenějšího než si cestou z práce na volné dálnici tak trochu poklábosit, čísla odborníků mluví jasně. To nejdůležitější shrnuje jeden britský spot, ve kterém se říká:

1/ Pravděpodobnost, že nabouráte, se při telefonování zvyšuje čtyřikrát.
2/ Je těžké se soustředit na dvě věci najednou.
3/ Telefonovat bez hands free je nezákonné.
4/ Nepřijímejte hovor - může vás zabít!
5/ Myslete!
6/ Vypněte si telefon předtím, než on vypne vás ( i s autem).

autor: pek
Spustit audio