V Bulharsku se kvalita silnice zlepšuje

28. červenec 2011 16:00

Pokud se chystáte na dovolenou k Černému moři do Bulharska a chcete se tam vypravit autem, máme pro vás několik praktických informací. Poslouží i těm, kdo si v Bulharsku chtějí pronajmout auto na výlet.

V Česku máme tak trochu předsudky vůči silnicím na východě Evropy. Pravdou je, že není úplně vhodné se během jízdy občas koukat kolem a nevšímat si, co je na silnici. Díry nejsou nic neobvyklého. Na druhou stranu s tím by český řidič neměl mít problémy, protože je zvyklý z našich silnic. Kvalita silnic se však v Bulharsku zlepšuje – Bulhaři by řekli, že pomalu, nicméně řídit auto v Bulharsku v žádném případě není nějaký extrémní offroadový zážitek. Dálnice, kterých tu není moc, jsou v dobrém stavu.

Bulharské rychlostní limity vypadají následovně: v obci se smí jet maximálně 50 km/h, mimo obec je rychlost určována značkami, na dálnici je to 120 km/h. Osobně si budu pamatovat padesátku, protože mě už za obcí, nicméně ještě před cedulí, která označuje konec obce, zastavila policie. Naměřená rychlost 70 km/h znamenala pokutu 50 leva, což je v přepočtu zhruba 600 korun.

Obecně nelze říct, jestli je bulharská policie přísná, záleží to případ od případu. V mém případě žádné smlouvání nepomohlo. To je možná důležitá informace pro ty, kteří nemluví bulharsky – není běžné, že byste se s bulharským policistou domluvili anglicky, to je spíš výjimka. Přísné jsou však postihy. Policisté vám mohou při výrazném překročení rychlosti odebrat řidičský průkaz na měsíc nebo dokonce až na rok. To se mně naštěstí nestalo, ale chtěli, abych zaplatil pokutu a ještě si sedl na dvě hodiny k nim do vězení – abych po tu dobu nemohl pokračovat v jízdě. Nakonec mi to naštěstí odpustili.

Mezi bulharskými řidiči existuje jistá kolegialita, která v Česku není moc běžná. Týká se to vztahu k policii. Policejních hlídek je v Bulharsku dost, a řidiči si proto dávají bliknutím světel signál, aby na ně protijedoucí upozornily. Jak mi říkali pamětníci, přesně tohle prý bylo u nás před rokem 1989 také úplně běžné. V Bulharsku je to dodnes.

ÚAMKTuristické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: Pavel Polák
Spustit audio