V Maďarsku doklad o koupi dálniční známky nevyhazujte!

16. červenec 2012 13:00

Pokud vám přijde voda v rybnících, přehradách a bazénech nebo v moři studená, měli byste se vydat do Maďarska. Tam najdete na každém rohu termální lázně. Ať už se vypravíte do Maďarska do lázní, k Balatonu, nebo z jiného důvodu, měli byste jako řidiči vědět, že se tady musí mimo obec svítit i přes den. Rychlostní limity jsou padesátka v obci, devadesátka mimo obec, 110 km/h na rychlostní silnici a 130 na dálnici.

Dnes už bílý ovál s černými písmeny jako DDR, YU, CS nebo SU na autech kromě veteránů neuvidíte. Pokud se vydáte do Maďarska, mělo by vaše auto zdobit oválné označení s písmeny CZ.

„V rámci Maďarska je stále povinné mít vzadu na vozidle vyznačenou zemi původu registrační značky,“ upozorňuje Filip Hoffmann z ÚAMK, že jen s modrým proužkem na registrační značce se maďarská policie nespokojí.

„S dopravními policisty v Maďarsku bych nedoporučoval přijít do konfliktu. Ukecat se nedají,“ varuje náš budapešťský zpravodaj Gregor Martin Papucsek. A do konfliktu s policií se můžete dostat i jako chodci.

„Mimo zastavěné území je přímo zákonná povinnost mít na sobě reflexní vestu, a to při špatné nebo snížené viditelnosti. Což dává přednost pro spekulace. Vestu mějte tedy pro jistotu u sebe,“ radí Filip Hoffmann.

Pozor na dálniční známky a na placené parkování

Maďaři před lety zrušili dálniční nálepky. Za jízdu po dálnici se však platí. Jen místo nálepky zanese prodejce vaši espézetku do elektronického systému a vydá vám paragon, který musíte předložit při případné policejní kontrole jako potvrzení o zaplacení.

„V případě, že řidič útržek nepředloží, je to bráno tak, jako že žádnou dálniční známku nezaplatil. A to i kdyby měla maďarská policie důkaz o tom, že zaplatil, dle kamerového nebo elektronického systému. Pokuta se může vyšplhat až na 6,5 tisíce korun,“ varuje Filip Hoffmann.

Nezapomeňte u sebe mít dost drobných. Než si rozměníte peníze do parkovacího automatu, můžete obdržet balíček od Mikuláše, jak varuje průvodkyně Kristýna Balogová.

„Pokutové šeky se dávají za stěrače v červených sáčcích jako mikulášské balíčky. V případě překročení parkovacího času je tolerance 15 minut,“ říká.

Na východě je na silnicích divočeji

Filip Hoffmann ještě přidává označení míst, kde se nesmí parkovat: „Oproti České republice jsou označeny klikatou bílou čárou na kraji vozovky.“

Pokud pojedete do východnějších oblastí Maďarska, počítejte s tím, že budete potkávat trochu divočejší řidiče, než jací jezdí třeba kolem Balatonu, Budapešti nebo v příhraničních oblastech s Rakouskem a Slovenskem.

autor: mkk
Spustit audio