V Německu se řidičák od 17 osvědčuje

11. duben 2012 13:01

Sedmnáctiletý řidič za volantem. V Německu nic neobvyklého. Už od loňského ledna mohou mladí řidiči vyrazit na cesty, ale jen v doprovodu zkušeného řidiče.

Pan Frühauf popisuje mně i sedmnáctiletému Jörgovi jízdní vlastnosti auta, do kterého usedneme, abychom se vydali na malou projížďku. Doprovod nám bude dělat i Jörgova matka. Poté, až si její syn udělá řidičák, bude mu do doby, než bude plnoletý, dělat takzvaného kopilota. „Myslím, že můj syn si může udělat řidičský průkaz už jako mladý. Znám ho 17 let. Máme dobré vztahy, mohu mu věřit a vím, že je velmi zodpovědný.“

V provozu si Jörg vedl dobře, jen chvílemi ho učitel autoškoly přerušoval s tradičními pokyny: brzdi nebo přidej plyn. Jörgův kamarád Bernhard už najezdil v doprovodu rodičů kolem pěti set kilometrů. „Když jedu s otcem nebo matkou po boku, dodává mi to jistotu. S dobrými učiteli člověk snáze porozumí složitějším situacím na silnici,“ říká Bernhard.

Právě to byl cíl, který ministr dopravy i dopravní experti sledovali. Jde o to předat začátečníkům za volantem řidičské zkušenosti a ne je jako osmnáctileté vypustit samotné do provozu. Pětiletý zkušební provoz ukázal, že tito řidiči, kteří jezdili jako sedmnáctiletí rok v doprovodu zkušených, jsou podstatně připravenější a odpovědnější než osmnáctiletí. Počet nehod se tak v této rizikové věkové kategorii sníží.

Doprovod musí být starší 30 let

Ministr Ramsauer má s podobnou výukou vlastní zkušenosti. „Sám mám přes 38 let řidičský průkaz. Všichni sami víte, jak se vyvíjejí instinkty v určitých situacích. Rozhodně funguje, když jako doprovázející otec řeknu dcerám: dávej pozor a dodržuj pravidla, protože jinak ztratím body a nebudu smět s tebou dál jezdit.“

Pro doprovázejícího řidiče platí přísná pravidla. Představa, že sedmnáctiletý sedne za volant v doprovodu staršího kamaráda a společně vyrazí na diskotéku, je naprostým omylem. Doprovázející řidič musí být starší třiceti let, musí mít řidičský průkaz minimálně pět let a maximálně tři stržené body.

A jaké jsou první zkušenosti? Řidiči s doprovodem způsobili v prvních měsících své jezdecké praxe v porovnání s 18letými, kteří prošli jen autoškolou, o 30 procent méně nehod a o 20 procent méně dopravních přestupků.

autor: kls
Spustit audio