V Rumunsku ovlivňuje výši pokut minimální mzda

19. srpen 2011 13:00

Rumunsko je zemí, která má zhruba čtyřnásobně větší rozlohu než Česká republika, ale dálnic je tam přibližně čtvrtina. Po nich se tu moc nesvezete. Češi teď Rumunsko začínají znovu objevovat a často se vydávají do této země vlastním vozem.

V Rumunsku je na silnicích trochu divočina. Kdo jste tam byl třeba v 80. letech a pamatujete si na ne moc kvalitní silnice, vězte, že na ně narazíte i dnes. I když je pravda, že se řada tahů opravuje. Počítejte proto raději se zdržením – například asi 60kilometrový úsek trvá projet asi hodinu a půl, protože se po celé délce jezdilo kyvadlově. V takovém případě většinou provoz neřídí semafory, ale pracovníci stavby – řada z nich pracuje i na Slovensku, a když vidí na autě českou značku, dají se s vámi do řeči. Pozor si dejte také na železničních přejezdech, které jsou většinou ve špatném stavu a koleje trčí několik centimetrů nad silnici. Chce to jet opravdu pomalu.

Pravidla provozu jsou podobná těm našim. Mimo obec je povoleno 90 km/h, v obci 50 km/h a na dálnici 130 km/h. Rumunští řidiči i mimo obec rychlost docela dodržují, jenže často je to kvůli špatnému stavu silnice nebo kvůli slabému výkonu jejich auta – vozový park je tam totiž zastaralý. Ovšem například v místě uzavírek, kde je rychlost omezena na 30 km/h, se běžně jezdí 60- i 70kilometrovou rychlostí. To někdy nahání strach. Také průjezdy křižovatkou bývají tak trochu adrenalinovým sportem, protože řidiči jedoucí po hlavní silnici někdy zastaví a pustí auta z vedlejší, takže aby si náhodou ten, kdo přijíždí z vedlejší silnice, nemyslel, že ho pouštíte, musíte jet dost rychle, aby opravdu zastavil.

Zajímavostí jsou v Rumunsku výše pokut, protože přestupky jsou bodované a každý bod je deseti procenty rumunské minimální mzdy – ta je 390 lejí, což je v přepočtu zhruba 2.400 korun. Za rychlost se platí 6 až 20 bodů, tedy na naše zhruba od 1.400 do 4.800 korun, za alkohol, přičemž platí nulová tolerance, je také pokuta do 4.800 korun a za telefonování za jízdy bez hands free sady je pokuta v přepočtu 1.200 korun. Až uvidíte takovou divočejší jízdu rumunských řidičů, určitě se připoutají i ti, kdo to jindy nedělají. Pokud vás však policie přistihne bez pásů, je to také přibližně za 1.200 korun.

Celodenní svícení je v Rumunsku povinností stejně jako u nás, ale moc řidičů to nedodržuje. Od 22 do 6 hodin je ve městě zakázáno používat klakson, v některých městech je to značkou zakázáno po celý den. V takovém případě můžete používat jen takzvanou světelnou houkačku.

autor: mkk
Spustit audio