Víme, jak vyhrát nad únavou

24. červenec 2008 13:00

Únava za volantem je velmi zrádná. Často si ji ani neuvědomujeme a snížení pozornosti nevnímáme. V anketě na našich webových stránkách jsme se proto ptali, jak s únavou bojujete. Většina z vás, přesněji 68 procent, odpověděla, že zastaví a protáhne se. Kávu, energetický nápoj nebo jiný podpůrný prostředek si dá 22 procent hlasujících a zbývajících 10 procent dělá to nejhorší, co může - přemáhá se a řídí bez přestávky dál.

Únava za volantem je nebezpečná právě v tom, že přichází nenápadně a může být příčinou dopravní nehody. Potvrzuje to i odborník na bezpečnost v dopravě docent Kamil Pavlíček z Policejní akademie: "Únava nastupuje po neustálém opakování stejné činnosti a produkuje chyby. Čím je tedy větší, tím větších chyb se můžeme dopouštět."

Je prokázáno, že pozornost obrácená kamkoli jinam, než na dopravní situaci, je nepozorností. Způsobuje ji například rozhovor se spolujezdcem, telefonování za jízdy nebo třeba únava. Nepozorný řidič pak může kritickou situaci vidět, ale nemusí si ji uvědomit.

"Únavu urychluje špatný zrak, nemoc nebo předchozí nastřádaná únava, například alkohol. Dále to může být také špatná strava. Únava může končit až vyčerpáním a nakonec usnutím za volantem."

Existují prostředky, kterými lze proti únavě bojovat, jako například dodržování pitného režimu. Řada řidičů dává přednost energetickému nápoji a kávě.

"V každém případě to zrychlí reakce, rozjasní mysl, ale pozor, neumí to odbourat chyby. Únava z řízení vozidla je jiná než z jakékoliv jiné činnosti a v tom je hlavní smysl věci."

V souvislosti se zvýšením koncentrace při řízení se hovoří třeba o hudbě v autě, bonbónech nebo žvýkačce. Vrchní terapeutka Tamara Starnovská z Fakultní Thomayerovy nemocnice ale takové řešení považuje za sporné:

"Pokud člověk žvýká žvýkačku, podaří se mu lépe prokrvit hlavu i mozek, ale rozhodně bych žvýkačkou neovlivňovala stav únavy. Ve chvíli, kdy řidič pocítí byť malou únavu, měl by zastavit a odpočinout si."

Profesionální řidiči mají nařízeny přestávky, které musí být minimálně půlhodinové. To je ideální délka i pro řidiče osobních aut. A právě zastavení a protažení těla je tím nejlepším a nejrychlejším únikem před únavou. jak dodává Kamil Pavlíček.

"To by si měli uvědomit i řidiči osobních vozidel a po více než 3,5 hodinách cesty by měl zastavit a odpočinout si. Dobré je také protáhnout tělo a ne jen sedět."

Takže pamatujte při svých cestách na pravidelné přestávky. Nepozornost může mít i tragické následky.

autor: krr
Spustit audio