Volant nevoskujeme

16. květen 2006 13:00

Před týdnem jsme vám v našem servisu radili, jak vyčistit sedadla vašeho auta. Tedy především, že čištění není takzvaně o vodě, která může například vyhřívaná sedadla zcela zničit. Vyvarovat bychom se měli také použití nejrůznějších kartáčů, protože sedadla pak začnou plstnatět a zničíme je. Dnes vám poradíme, jak se starat o palubní desku a skla.

Na ošetřování jednotlivých částí vozidla je potřeba mít speciální přípravky. Jiný je na plast, jiný na sedadla. Vyvarovat bychom se měli obyčejných prostředků na mytí nádobí.

"V prvé řadě bychom měli otřít palubní desku vlhkým hadrem bez použití nějakého domácího saponátu, protože ty nedělají materiálům použitým v interiéru auta dobře. Měli bychom vyčistit i výdechy klimatizace, sundat mřížky, je-li to možné, a vyčistit uvnitř. Když to neuděláme, tak po zapnutí klimatizace vletí do vyčištěného interiéru prach. Potom se používají vosky, kterými je dobré jednou týdně plasty ošetřit," radí Michal Kokoš z ručního mytí Martina Zajíce.

Jednoduše a zakrátko pak dosáhneme toho, že palubní deska bude vypadat jako nová.

"Běžnou houbičku na nádobí postříkáme voskem, přetřeme palubní desku a necháme nasáknout. Už po 3 nebo 4 použitích stačí, když z týdenního cyklu přejdeme na měsíční. Deska je potom stálobarevná, lesklá a nedrží se na ní prach."

To, co při řízení máme neustále v rukou, je volant. Proto si i on zaslouží patřičnou pozornost.

"Opět použijeme vlhký hadr bez saponátu. V žádném případě nesmíme voskovat věnec volantu, pouze střední část. Volant by nám pak klouzal v rukou a znám případy, kdy lidé kvůli tomu havarovali."

Když nevidíme, k nehodě je hned blíž. Je-li okno špinavé zvenku, použijeme zpravidla ostřikovače a při zastávce u pumpy okno umyjeme pořádně. Často ale zapomínáme, že je třeba okno občas vyčistit i zevnitř.

"Na okno funguje jednoduchá věc. Není potřeba nějaký zvláštní přípravek. Stačí obyčejná Okena nebo Iron. Nejosvědčenější způsob vyčištění skla vynalezly už naše babičky, které používaly noviny."

Špinavé sklo zevnitř se snadněji zamlžuje, což bývá hodně nepříjemné. Především v autech, v nichž jejich řidiči kouří, je potřeba okna čistit častěji. Usazování nečistot na skle se ale úplně zabránit nedá v žádném autě.

"Jsou přípravky, u nichž výrobci tvrdí, že po jejich aplikaci je sklo chráněno proti nikotinu a dalším látkám, ale pokud vím, nic z toho nefunguje, jak je nám tvrzeno. Jediné, co funguje, je sklo čistit a čistit."

A na co si dát pozor? Je to tak jednoduché.

"V žádném případě okno nečistíme hadrem, ale opravdu novinami nebo papírovým ubrouskem či kapesníkem. Další důležitou zásadou je to, že nepoužíváme žádná odmašťovadla, protože ta obsahují čpavek a sklo by se potom naopak špinilo ještě víc. Nejlepší je postavit si auto večer pod lampu, vzít noviny nebo kapesníčky, Okenu nebo Iron a sklo dokonale vyčistíme. Kdo to bude zkoušet hadrem, bude čistit do nekonečna."

autor: pgj
Spustit audio